‘Pemain Bola Sepak’ Warga Liberia Didakwa Tinggal Lebih Masa

960

Seorang lelaki warga Liberia yang mendakwa datang ke Terengganu untuk menjadi pemain bola sepak pasukan T-Team dihadapkan ke Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas pertuduhan tinggal lebih masa di negara ini.

Luseni Gabriel Smith, 31, yang ditahan di kawasan Stesen Bas Majlis Bandaraya Kuala Terengganu di sini pada kira-kira 9.45 pagi, 8 Okt lepas, mengaku tidak bersalah terhadap pertuduhan itu.

Screenshot (370)Dia didakwa mengikut Seksyen 15(1)(c) Akta Imigresen 1959/63 dan dibaca bersama Seksyen 34 Kanun Keseksaan dan boleh dihukum mengikut Seksyen 15(4) akta sama yang membawa hukuman denda tidak kurang daripada RM10,000 atau penjara maksimum lima tahun atau kedua-duanya, jika sabit kesalahan.

Mengikut fakta kes, siasatan mendapati tertuduh mendakwa datang ke Malaysia tanpa ejen untuk mencuba nasib menjadi pemain import T-Team untuk Liga Malaysia musim depan.

Tertuduh juga mendakwa akan tinggal di negara ini sementara menunggu sesi temuduga bagi mendapatkan status pemegang kad Suruhanjaya Tinggi Pertubuhan Bangsa Bersatu Bagi Pelarian (UNHCR) pada tahun 2017.

Smith menangis teresak-esak ketika mengemukakan rayuan di hadapan Hakim Mohd Azhar Othman.

Hakim menetapkan 24 Nov ini untuk sebutan semula kes sementara menunggu pengesahan daripada UNHCR dan tertuduh kini direman di Penjara Marang.

Pendakwaan dikendalikan Pegawai Pendakwa Raya Imigresen Mohd Hafiz Jaafar manakala tertuduh tidak diwakili peguam.