Mayat Oniya Masih Di HRPZ II

3093

Selepas dua minggu, mayat bekas ketua pasukan T-Team David Oniya, yang meninggal dunia akibat komplikasi jantung pada 14 Jun, masih ditempatkan di Hospital Raja Perempuan Zainab II (HRPZ II) di Kota Bharu.

Pengarah HRPZ II, Datuk Dr Ghazali Hasni Md Hassan berkata mayat pemain pertahanan itu tidak dituntut oleh T-Team atau kerajaan Terengganu.

“Kami tidak menerima apa-apa arahan dari T-Team atau kerajaan Terengganu sama ada untuk mengebumikan mayat di sini (di Malaysia) atau untuk mengembalikannya kepada negara asal (Nigeria),” katanya pada sidang akhbar di pejabatnya di sini pada Isnin .

Datuk Dr Ghazali Hasni Md HassanDr Ghazali berharap pihak yang bertanggungjawab untuk Oniya, 30, boleh membuat keputusan yang terbaik mengenai pengaturan pengebumian beliau.

Sementara itu, Persatuan Bola Sepak Kelantan (KAFA) Setiausaha Agung Datuk Ismail Md Noor berkata proses menghantar kembali jenazah akan dilakukan oleh kerajaan Terengganu.

“Kerajaan Terengganu sedang menjalankan proses. Saya rasa ia akan diselesaikan dalam beberapa hari, “katanya.

Oniya jatuh semasa persahabatan menentang Kelantan selepas hanya tiga minit permainan di Stadium Sultan Mohd IV di sini.

Nigeria dikejarkan ke HRPZ II untuk rawatan tetapi meninggal dunia di 22:05. – Bernama