Mahu Lihat Pasti Kekal Cemerlang

1939

Oleh KAM

KUALA NERUS – Pihak pengurusan Pusat Asuhan Tunas Islam (Pasti) Qariah Tok Jiring yang terletak dalam kawasan Dewan Undangan Negeri (Dun) Tepoh, berazam mahu mengekalkan kecemerlangannya.

Ketua Bahagian Pembangunannya, Alias Bakar berkata Pasti Tok Jiring ini pernah menerima Anugerah Pasti Cemerlang di peringkat Kuala Nerus.

Justeru, kata beliau prestasi cemerlang itu mesti dikekalkan bukan sahaja dari segi pembelajaran kanak-kanak Pasti juga pengurusannya.

“Saya bagi pihak Pasti (Tok Jiring) ini amat berterima kasih kepada para dermawan yang bermurah hati membantu Pendidikan Islam Pra-sekolah Pasti.

“Ada orang wakaf tanah mereka RM100,000 untuk Pasti, Aset Pasti kita hari ini bangunan dan tanahnya yang ada sekarang dalam RM270,000 dan bangunan yang sedang dalam pembinaan itu, dalam RM50,000 lagi.

“Pasti Qariah Tok Jiring ini pernah dianugerahkan Pasti Cemerlang Peringkat Kuala Nerus dan ini (kejayaan) mesti dikekalkan,” ujarnya selepas menerima sumbangan untuk Pasti Tok Jiring, hari ini.

Seorang penderma, Puan Saripah Mohd, 50, dari Kampung Tuan Mandak turut merayu kepada orang ramai menyumbang bagi pembangunan Pasti.

Katanya, anak-anak Pasti memerlukan suasana pembelajaran yang selesa termasuk kemudahan yang disediakan.
“Kita (ibubapa) mahukan anak yang cemerlang tetapi jika anak-anak Pasti belajar dalam keadaan yang dhaif dan tidak selesa, itu yang mengganggunya.

“Marilah sama-sama kita membantu pusat pengajian pra-sekolah Pasti ini di mana sahaja, kerana Pasti tidak mendapat bantuan dari pemerintah,” ujarnya.

Pelajar Pasti Qariah Tok Jiring kini mempunyai pelajarnya seramai 165 orang berusia empat, lima dan enam tahun.
satu blok bangunan baharu Pasti itu sedang dalam pembinaan untuk kelas pembelajaran dan kos dianggarkan dalam lingkungan RM50,000.