Khasiat, Faedah, dan Kesan Sampingan ‘Raja Buah’

564

Durian, juga dipanggil “raja buah”, adalah buah tropika. Ia mempunyai buah besar yang boleh dimakan yang dipanggil pulpa durian.

Malangnya, durian mempunyai reputasi yang kurang baik kerana baunya yang tidak menyenangkan sehingga beberapa negara telah mengharamkannya kerana baunya yang menyengat.

Walau bagaimanapun, ia mempunyai tekstur berkrim dan rasa manis, penuh dengan nutrien, mineral, vitamin, dan serat makanan.

Oleh kerana itu, ia menawarkan banyak manfaat kesihatan apabila dimakan, termasuk membantu mengurangkan risiko kanser dan penyakit jantung, memperbaiki kulit dan rambut, meningkatkan imuniti, dan mengawal paras gula dalam darah.

Durian dianggap sebagai makanan super kerana kandungan nutrisinya yang tinggi dan pelbagai, mengandungi lebih banyak serat dan kurang gula.

Nilai Pemakanan dan Fakta 100 gram durian:

Tenaga / Kalori: 147 kcal
Karbohidrat: 27.1 g
Protein: 1.47 g
Lemak: 5.33 g
Serat pemakanan: 3.8 g

Vitamin dan Mineral;

Vitamin A: 2 mcg
Vitamin C: 19.7 mg
Magnesium: 30 mg
Zat besi: 0.43 mg
Kuprum: 0.2 mg
Kalsium: 6 mg
Kalium: 436 mg
Fosfor: 39 mg

Lapan Khasiat Buah Durian untuk Kesihatan

1. Mengurangkan Risiko Kanser
Radikal bebas terdapat dalam banyak makanan dan produk yang biasa digunakan pada zaman sekarang. Radikal bebas adalah sebatian yang sangat reaktif yang boleh merosakkan sel dan DNA. Mereka juga menyebabkan mutasi dalam DNA, yang membawa kepada pelbagai jenis kanser. Durian mengandungi jumlah antioksidan yang tinggi seperti polifenol. Antioksidan ini membantu untuk menerangi radikal bebas daripada badan. Justeru, mengurangkan risiko kanser.

Selain itu, durian mengandungi sejumlah besar flavonoid dan fenolik. Sebatian ini telah menunjukkan aktiviti antikanser. Akibatnya, mereka menghentikan pertumbuhan dan penyebaran sel-sel kanser dalam badan. Satu kajian mencadangkan potensi ekstrak durian untuk memusnahkan sel-sel kanser payudara. Mereka berfungsi dengan menangkap kitaran sel dalam sel-sel kanser dan membawa kematian mereka.

2. Mengurangkan Risiko Penyakit Jantung
Punca utama penyakit jantung ialah tabiat gaya hidup yang tidak sihat seperti diet yang tidak sihat yang mengandungi lemak tidak sihat dan gula yang tinggi. Lemak tidak sihat dan kolesterol LDL ini boleh memendap di sepanjang dinding arteri. Akibatnya, ini membawa kepada hiperkolesterolemia, hipertensi, dan aterosklerosis.

Durian mengandungi jumlah kalium yang tinggi, baik untuk peredaran darah dan kesihatan jantung. Oleh itu, ia menghalang atau mengurangkan tekanan darah tinggi pada orang yang menghidapnya. Selain itu, banyak kajian telah menunjukkan potensi kesan penurunan kolesterol durian. Oleh itu, dengan kerap memakan durian juga menurunkan kadar lemak dan kolesterol yang tidak sihat dalam darah. Oleh itu, ia mengurangkan risiko penyakit jantung. Selain itu, ia juga boleh mengurangkan risiko penyakit hati yang disebabkan oleh pengumpulan lemak di dalam hati.

3. Mengawal Gula Darah
Durian mempunyai indeks glisemik yang rendah. Oleh itu, selepas makan durian, paras glukosa darah tidak meningkat dengan cepat. Akibatnya, ini bermanfaat untuk penghidap diabetes untuk mengawal paras gula darah mereka.

Selain itu, jumlah serat makanan yang tinggi dalam durian membantu melambatkan pencernaan karbohidrat. Serat terkumpul di dalam usus dan menyekat penyerapan karbohidrat dan gula. Oleh itu, ia menghalang lonjakan paras gula dalam darah.

Satu kajian mencadangkan peningkatan paras insulin selepas pengambilan durian. Insulin adalah hormon yang dirembeskan oleh pankreas. Ia membantu dalam mengekalkan paras glukosa darah. Sekiranya terdapat penurunan dalam insulin, paras glukosa kekal tinggi. Walau bagaimanapun, ini mungkin membawa kepada pelbagai gangguan dalam jangka masa panjang. Oleh itu, pengambilan durian dapat membantu meningkatkan metabolisme glukosa dalam badan.

4. Memperbaiki Penghadaman
Durian mengandungi kuantiti serat makanan yang tinggi, larut dan tidak larut. Akibatnya, ini membantu dalam penghadaman yang lebih baik dan meningkatkan kesihatan usus.

Makan serat makanan membuatkan anda berasa kenyang dan kenyang. Seterusnya, ini boleh mengelakkan makan berlebihan dan meningkatkan selang masa antara waktu makan. Selain itu, serat makanan meningkatkan kesihatan usus. Disebabkan sifat-sifat ini, makanan kaya serat boleh mencegah masalah perut seperti sembelit, gas, kembung perut, dan kembung perut.

5. Meningkatkan Mood
Mood kita adalah fungsi keseimbangan neurotransmitter dan hormon otak. Sesetengah makanan, seperti durian, membantu meningkatkan tahap neurotransmitter yang meningkatkan mood.

Durian mengandungi asid amino triptofan. Menariknya, Tryptophan juga boleh membantu menghasilkan neurotransmitter serotonin. Serotonin membantu mewujudkan perasaan gembira, ketenangan, dan kelonggaran.

6. Meningkatkan Imuniti
100g durian memenuhi 24% daripada pengambilan harian Vitamin C yang disyorkan. Ini adalah cara terbaik untuk meningkatkan imuniti anda. Salah satu sel imun yang paling penting dalam badan kita ialah sel darah putih (WBC). Mereka melindungi badan kita dengan membunuh patogen asing yang masuk. Kajian menunjukkan bahawa vitamin C membantu WBC berfungsi dengan lebih baik. Oleh itu, dengan mengambil Vitamin C setiap hari, anda membantu menguatkan sistem imun.

7. Meningkatkan Kesihatan Kulit
Vitamin C dalam durian membantu meningkatkan kesihatan kulit dan mengurangkan pigmentasi kerana kehadiran vitamin C. Selain itu, ia membantu meningkatkan pengeluaran kolagen. Kolagen adalah protein yang terdapat dalam kulit, rambut, dan kuku. Selain itu, jumlah antioksidan lain yang tinggi dalam durian seperti polifenol juga membantu kulit. Mereka mengurangkan jumlah radikal bebas berbahaya dalam badan. Oleh itu, ia menghalang kerosakan sel dan tekanan oksidatif, mengurangkan kedutan dan kerosakan kulit.

Antioksida sangat bagus untuk kulit. Oleh itu, ia membantu mencerahkan parut atau pigmentasi kulit. Mereka melakukan ini dengan menyahtoksik badan dan menyembuhkan cela pada kulit. Satu kajian membincangkan tentang penggunaan durian dalam industri farmaseutikal untuk antioksidan yang kuat di dalamnya.

8. Memperbaiki Rambut
Mineral seperti zink, besi, dan vitamin B kompleks membantu menyuburkan kesihatan rambut. Ia menggalakkan pertumbuhan rambut. Kajian penyelidikan menunjukkan bahawa vitamin C yang terdapat dalam durian membantu meningkatkan pengeluaran kolagen. Oleh itu, ia membantu membuat folikel rambut baru dan meningkatkan pertumbuhan dan ketebalan rambut.

Cara Terbaik Mengambil Durian
Walaupun rasa durian yang lazat dan manis, ia bukan mudah untuk dimakan. Durian mempunyai daging yang keras dan berduri, yang sukar dibuang.

Potensi Kesan Sampingan Durian
1. Gangguan Perut
Durian yang dimakan secara berlebihan boleh menyebabkan masalah berkaitan usus seperti kembung perut, gas, kembung perut dan sembelit. Oleh itu, pengambilan durian harian yang disyorkan adalah dua hidangan buah atau empat biji durian.

2. Interaksi Dadah
Orang yang menghidap diabetes tidak boleh makan durian dengan kerap. Ia boleh mengganggu ubat diabetes dan menjadikannya tidak berkesan. Tambahan pula, jangan gabungkan durian dengan alkohol. Akibatnya, ia boleh menyebabkan muntah, sakit kepala, dan tindak balas lain yang tidak diingini dalam badan.

3. Memburukkan Penyakit Buah Pinggang
Orang yang mempunyai buah pinggang terjejas atau orang yang menjalani dialisis tidak boleh makan durian. Penyelidikan menunjukkan bahawa pengambilan durian yang berlebihan meningkatkan tahap kalium. Buah pinggang yang berpenyakit tidak mampu menapis sejumlah besar kalium. Oleh itu, ia mungkin terkumpul di dalam badan dan menyebabkan pelbagai gangguan.