Kes kanser di UK mencecah 500,000 menjelang 2040

289

Bilangan kes kanser di UK dijangka mencecah lebih 500,000 menjelang 2040, menurut analisis Cancer Research UK pada hari Jumaat.

“Jika trend semasa berterusan, angka itu akan meningkat daripada 384,000 setahun sekarang kepada 506,000 pada 2040,” kata ketua eksekutif Cancer Research UK Michelle Mitchell.

Menurut kajian itu ia bermakna kira-kira satu pertiga lagi orang akan didiagnosis dengan kanser setiap tahun berbanding tahap semasa.

Badan amal itu berkata sebab utama di sebalik unjuran itu ialah populasi yang semakin meningkat dan semakin tua.

Dalam tempoh dua dekad akan datang, katanya, pesakit kanser baharu di UK dianggarkan menjadi lebih tua.

“Pada masa ini, kira-kira 5 dalam 10 kes kanser baharu adalah pada orang berumur 70 tahun dan angka ini boleh menjadi 6 dalam 10 menjelang 2040,” tambah beliau.

“Analisis hari ini memberikan peringatan yang jelas tentang cabaran yang bakal dihadapi oleh NHS (Perkhidmatan Kesihatan Nasional) di England pada tahun-tahun akan datang,” jelasnya.

“Pesakit kanser sudah pun menghadapi penantian yang tidak dapat diterima untuk diagnosis dan rawatan, dan kakitangan dalam perkhidmatan kanser bekerja keras,” tambahnya.

Badan amal itu berkata “NHS berisiko terharu dengan jumlah diagnosis kanser baharu” jika kerajaan tidak akan mengambil tindakan konkrit untuk menangani masalah itu