Jangkitan Omicron Boleh Menyebabkan Masalah Pernafasan ‘Crouo’ Kepada Kanak-kanak

682

Jangkitan dengan varian Omicron virus SARS-CoV-2 dikaitkan dengan penyakit pernafasan biasa pada kanak-kanak kecil, yang dikenali sebagai ‘croup’

Para penyelidik menyatakan bahawa beberapa kes melibatkan kanak-kanak adalah sangat teruk, memerlukan kemasukan ke hospital (Pixabay)

Komplikasi COVID-19 yang tidak diketahui sebelum ini, menurut satu kajian, Omicron menimbulkan risiko yang lebih besar kepada kanak-kanak, remaja berbanding Delta.

Kajian pemerhatian, yang diterbitkan baru-baru ini dalam jurnal Pediatrics, menerangkan 75 kanak-kanak yang datang ke jabatan kecemasan (ED) Hospital Kanak-kanak Boston dengan croup dan COVID-19 dari 1 Mac 2020 hingga 15 Januari 2022.

Para penyelidik menyatakan bahawa beberapa kes adalah sangat teruk, memerlukan kemasukan ke hospital dan lebih banyak dos ubat berbanding croup yang disebabkan oleh virus lain, sambil menambah bahawa hanya lebih 80 peratus berlaku semasa tempoh Omicron.

“Terdapat persempadanan yang sangat jelas dari apabila Omicron menjadi varian dominan apabila kami mula melihat peningkatan dalam bilangan pesakit croup, ” kata pengarang pertama kajian Ryan Brewster, dari Hospital Kanak-kanak Boston dan Pusat Perubatan Boston.

Croup, juga dikenali sebagai ‘laryngotracheitis’, adalah penyakit pernafasan biasa pada bayi dan kanak-kanak kecil.

Penyakit ini ditandakan dengan batuk menyalak yang tersendiri dan kadangkala nafas yang bising dan bernada tinggi dikenali sebagai ‘stridor’ .

Ia berlaku apabila selsema dan jangkitan virus lain menyebabkan keradangan dan bengkak di sekitar kotak suara, saluran tenggorokan dan tiub bronkial.

Dalam kes yang teruk, termasuk beberapa yang dilihat di Boston Children’s, croup boleh menyekat pernafasan secara berbahaya, kata para penyelidik

Kajian terdahulu tentang COVID-19 pada haiwan mendapati bahawa varian Omicron mempunyai lebih “keutamaan” untuk saluran pernafasan atas berbanding varian terdahulu, yang menyasarkan terutamanya saluran pernafasan bawah.

Ini mungkin menyumbang kepada kemunculan croup secara tiba-tiba semasa lonjakan Omicron, kata Brewster.

Kebanyakan kanak-kanak yang menghidap COVID-19 dan croup berumur di bawah 2 tahun, dan 72 peratus adalah lelaki.

Kecuali seorang kanak-kanak dengan virus selesema biasa, semua yang lain dijangkiti SARS-CoV-2.

Walaupun tiada kanak-kanak meninggal dunia, sembilan daripada 75 kanak-kanak yang menghidap penyakit croup yang berkaitan dengan COVID-19 (12 peratus) perlu dimasukkan ke hospital dan empat daripada mereka (44 peratus, atau 5 peratus daripada jumlah keseluruhan) memerlukan rawatan rapi, kata para penyelidik. .

Sebagai perbandingan, sebelum COVID-19, kurang daripada lima peratus kanak-kanak dengan croup dimasukkan ke hospital, dan daripada mereka, hanya satu hingga tiga peratus memerlukan ‘intubasi’ , kata mereka.

Secara keseluruhan, 97 peratus kanak-kanak telah dirawat dengan ‘dexamethasone’, sejenis steroid.

Kesemua mereka yang dimasukkan ke hospital menerima rawatan yang dikhaskan untuk kes sederhana atau teruk, begitu juga 29 peratus kanak-kanak yang dirawat di ED.

“Kebanyakan kes croup boleh diuruskan dalam keadaan pesakit luar dengan dexamethasone dan penjagaan sokongan,” kata Brewster.