Hamas, Fatah bergerak ke hadapan dengan rundingan perdamaian

610

Hamas dan Fatah telah bermesyuarat untuk membincangkan pelaksanaan perjanjian perdamaian pada petang Ahad dan akan bertemu lagi pagi Isnin.

ahli-ahli kedua-dua pergerakan memberitahu Ma’an.

Pegawai Fatah Nabil Shaath dan Pegawai Hamas Khalil al-Hayya [Gambar bawah] berkata kedua-dua pergerakan Palestin itu meletakkan perdamaian sebagai satu keutamaan.

Menurut mereka, pertemuan antara delegasi Fatah dan Perdana Menteri Hamas di Gaza, Ismail Haniyeh telah berjaya.

“Kami sedar bahawa jalan untuk kebebasan dan kemerdekaan masih yang panjang dan memerlukan banyak kerja, dan langkah pertama ialah perpaduan rakyat Palestin,”

Khalil al-Hayya“Tidak boleh menjadi kerajaan tanpa Gaza,” kata Nabil Shaath.

Beliau juga memuji keputusan Hamas baru-baru ini untuk membenarkan ahli parlimen Fatah untuk kembali ke Gaza.

Sehubungan itu Khalil Al-Hayya menyetujui kenyataan Nabil Shaath itu dan berkata, Hamas tidak akan campur tangan soal dlaman Fatah.

“Kami di Hamas mahu bersatu dengan Fatah dan tidak campur tangan dalam isu-isu dalaman Fatah,” katanya.

Khalil Al-Hayya berkata Hamas telah menghantar surat kepada Presiden Mahmoud Abbas , dan menegaskan sokongan kepada beliau dalam kedudukannya melindungi prinsip-prinsip kami.

Perpecahan antara kedua-dua puak Palestin bermula pada 2006, apabila Hamas memenangi pilihanraya Palestin.

Pada tahun berikutnya, pertempuran meletus di antara Fatah dan Hamas, meninggalkan Hamas menguasai kawasan di Gaza dan Fatah mengawal bahagian yang diduduki Tebing Barat.

Kedua-dua kumpulan telah membuat percubaan gagal pada perdamaian kebangsaan bagi, yang terakhir pada tahun 2012, apabila mereka menandatangani dua perjanjian – di Kaherah dan satu yang berikutnya di Doha – yang mempunyai persetujuan tetapi belum menjadi sepenuhnya dilaksanakan .