Haniyeh Gesa Presiden FIFA Lawat Gaza

723

Pemimpin Hamas Ismail Haniyeh menggesa Sepp Blatter, ketua badan pentadbir bola sepak dunia -FIFA, untuk melawat wilayah itu bagi menyaksikan keadaan mengerikan yang dihadapi oleh sukan itu yang sering didera ekoran kepungan rejim Israel.

Komen Haniyeh muncul berikutan perjumpaan beliau dengan ahli-ahli delegasi FIFA yang melawat melawat Semenanjung Gaza

Rombongan tersebut tiba di pantai itu melalui lintasan sempadan Erez yang bersempadan dengan rejim, selepas ia disekat pihak berkuasa Israel selama tiga jam.

“Kami meminta ahli delegasi untuk membantu menamatkan nasib atlet Palestin di Tebing Barat dan Gaza disebabkan oleh amalan Israel, termasuk larangan perjalanan dan penahanan – bahkan pembunuhan,

Ahed-Zaqout“Kami menegaskan bahawa sekatan Israel ke atas aktiviti sukan [di Semenanjung Gaza dikepung dan Tebing Barat yang diduduki] mesti berakhir, dan bahawa FIFA boleh membantu membangunkan infrastruktur [Palestin] sukan,” kata Haniyeh kepada pemberita selepas mesyuarat itu.

Sehubungan itu, beliau berkata para pemimpin persekutuan bola sepak tempatan dipilih daripada kedua-dua Gaza dan Tebing Barat.

[Gambar kiri – Ahed Zarqout, bekas pemain antarabangsa Palestin yang terkorban dalam Isarel tahun lalu]

Delegasi FIFA yang hadir diketuai oleh pengurus pembangunan kanan FIFA bagi Asia, David Borja, melawat jalur parti itu untuk memeriksa pemulihan beberapa stadium yang dibantu badan bola sepak dunia itu dengan jumlah kos sebanyak USD 1 juta.

Sepanjang 51 hari serangan tentera Israel ke atas Semenanjung Gaza pada musim panas lalu, sekurang-kurangnya 30 kemudahan sukan telah musnah dan pihak berkuasa Palestin kerugian kira-kira USD 3 juta.

Kebanyakan orang awam terbunuh termasuk 32 atlet dan pemain bola sepak apabila serangan Israel berakhir pada 26 Ogos.

Lebih daripada 2,160 penduduk Gaza, menurut angka yang dikeluarkan oleh kerajaan Palestin.