Yang Dikirim Bersantai..ke seberang…Indon

764

http://buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2010/10/bandung.jpgHari ini (7 Oktober 2010) seramai 19 orang pemimpin UMNO telah dikirim untuk bersantai ke Kota Bandung, Indonesia. Daripada jumlah itu, 11 daripadanya terdiri daripada kalangan Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Dungun (termasuk Pergerakan Pemuda UMNO Bahagian). Turut tersenarai sama Setiausaha UMNO Bahagian Marang dan seorang Ahli Jawatankuasa UMNO Bahagian Hulu Terengganu. Terselit di dalamnya enam pegawai/kakitangan (?) sebuah yayasan di bawah MARA iaitu YPM.

Tahniah kerana mereka terpilih dari kalangan orang-orang yang dipilih. Tahniah juga kerana mereka masih kekal bertaat setia kepada Dr Jepun in bracket (selaku Ketua UMNO Bahagian Dungun) yang mengilhami kiriman ini.

Dan tahniah yang amat besarnya (dengan doa dan harapan, Insya-Allah dan semoga diselamatkan Allah) mereka selamat walafiat pergi dan balik, walaupun kerajaan Malaysia masih menasihati warganegara Malaysia agar tidak mengunjungi wilayah Indonesia buat sementara sehingga sentimen ‘ganyang Malaysia’ sedikit kendur dan reda.

Cuma yang mungkin ramai ingin mengetahuinya, apakah program kiriman ini anjuran UMNO Bahagian Dungun? Atau anjuran UMNO Bahagian Marang? Atau UMNO bahagian Hulu Terengganu atau agensi / badan mana?

Persoalan-persoalan di atas agak sukar untuk dijawab. Sukar kerana banyak yang tersirat daripada apa yang tersurat.

Pertama ; ada percakapan yang mengatakan program kiriman ini adalah di bawah Biro Perhubungan Antarabangsa UMNO Malaysia. Kalau benar begitu, apa kejadahnya hampir seluruh orang yang dikirim terdiri daripada pimpinan UMNO Bahagian Dungun? Apakah semua mereka ini dibiayai sepenuhnya oleh Biro berkenaan. Apakah mereka yang sejumlah 19 orang yang dikirim ini semuanya AJK Biro berkenaan? Atau apakah misi penjelajahan dan pengiriman ini? Kenapa pula antarabangsanya ke Bandung? Tidak ke Bangladesh ke? Jerman ke? Pakistan ke? Kutub Utara ke? Atau ke mana-mana selain Kota Bandung atau wilayah Indonesia yang sudah biasa bagi mereka itu? Percakapan ini boleh dianggap kurang tepat dan kita letakkan ketepi.

Kedua ; ada kedengaran kiriman ini anjuran Biro Penerangan BPUNT. Kalau benar, hanya Setiausaha UMNO Bahagian Marang sahaja yang masih menjadi Setiausaha Biro Penerangan BPUNT. Orang yang dikirim yang lain, tidak pula menjadi AJK Biro berkaitan. Cakap-cakap ini mungkin dikaitkan dengan Ketua Penerangan BPUNT yang katanya pernah menjanjikan untuk membawa semua AJK Biro ke luar negara. Mungkin selepas selesainya Konvensyen Terengganu nanti, adalah upah lelahnya tu. Ketua Penerangan BPUNT tidak pernah memungkiri janji kerana beliau amat sedar bahawa orang yang mungkir janji itu munafik sifatnya di sisi agama. Telahan ini juga boleh dianggap kurang tepat dan boleh diketepikan.

Baca lagi dari sumber >>>
Peringatan; Mubin masih lagi ‘Ahli Umno ‘Totok’??