Wanita Menang 97 Daripada 329 Kerusi Parlimen Iraq

439

Calon-calon wanita telah memenangi 97 daripada 329 kerusi di parlimen Iraq pada pemilihan awal minggu ini.

Menurut kenyataan pemerintah mengatakan dalam calon wanita memperoleh 29.4% kerusi parlimen semasa pengundian pada hari Ahad.

“Wanita Iraq berjaya memenangi 97 kerusi, peningkatan 14 kerusi melebihi kuota yang ditetapkan untuk wanita, termasuk dua pemenang dari minoriti,” kata kenyataan itu.

Kenyataan itu meminta semua wanita untuk “melanjutkan upaya untuk berpartisipasi dalam berbagai tahap proses politik dan pengambilan keputusan, dan memperhatikan masalah dan perundangan wanita yang akan menjamin hak mereka dan meningkatkan kedudukan mereka dalam masyarakat.”

Sistem kuota wanita di Iraq menjamin sekurang-kurangnya 25% kerusi parlimen untuk wanita, untuk menjamin perwakilan wanita di Iraq.

Menurut hasil awal yang diumumkan pada lewat hari Isnin, parti ulama Syiah Muqtada al-Sadr memenangi 73 kerusi, yang tertinggi, diikuti oleh blok Taqaddoum (kemajuan) Speaker Parlimen Mohamed al-Halbousi dengan 38 kerusi. Blok State of Law yang dipimpin oleh mantan Perdana Menteri Nouri al-Maliki menduduki tempat ketiga dengan 37 kerusi.

Pengundian pada awalnya dijadualkan pada 2022, tetapi parti-parti politik memutuskan untuk mengadakan pilihan raya awal berikutan tunjuk perasaan besar-besaran yang meletus pada tahun 2019 terhadap korupsi dan pemerintahan yang buruk.

Pemungutan suara itu adalah yang kelima di Iraq sejak 2003 ketika invasi pimpinan AS menjatuhkan rejim mantan Presiden Saddam Hussein.

AA