UNRWA Hadapi Krisis Kewangan Paling Teruk

84

Agensi Bantuan dan Kerja Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bagi Pelarian Palestin (UNRWA) berdepan krisis kewangan paling teruk dalam beberapa tahun kebelakangan ini, kata seorang pegawai PBB pada hari Rabu.

UNRWA “akan menanggung lebih 80 juta dolar AS daripada hutangnya untuk tahun depan, yang merupakan yang terbesar dalam sejarahnya,” kata Adnan Abu Hasna, penasihat media di UNRWA, kepada pemberita di Gaza.

Beliau memberi amaran bahawa tahun yang akan datang akan menjadi “sukar bagi UNRWA, dengan peningkatan bilangan pelarian dan keperluan mereka untuk perkhidmatan menyelamatkan nyawa yang penting,” dan “ini tidak sepatutnya berlaku kepada agensi yang mempunyai saiz dan skop kerja UNRWA.”

Terdahulu, Pesuruhjaya Agung UNRWA Philippe Lazzarini berkata dalam mesej video pada penghujung tahun kepada pekerja UNRWA dan pelarian Palestin bahawa 2022 adalah sukar untuk pelarian di seluruh rantau ini.

“UNRWA terus membuat perubahan dalam kehidupan berjuta-juta pelarian Palestin, dan di sebalik realiti yang sukar, ia telah dapat menyediakan pendidikan kepada lebih setengah juta kanak-kanak di lebih 700 sekolah gabungan di rantau ini,” kata Lazzarini.

Beliau menyeru negara-negara penderma untuk menyokong UNRWA dengan pembiayaan tetap dan mampan supaya agensi itu dapat terus menyediakan perkhidmatan pentingnya kepada pelarian Palestin.

UNRWA telah ditubuhkan oleh Perhimpunan Agung PBB pada tahun 1949 dengan mandat untuk memberikan bantuan dan perlindungan kepada pelarian Palestin dan membantu mereka merealisasikan potensi penuh mereka dalam pembangunan manusia.

Agensi ini dibiayai hampir keseluruhannya melalui sumbangan sukarela.