UNHCR Gesa Sokongan Berterusan Kepada Rohingya

333

Agensi Pelarian PBB (UNHCR) menggesa agar masyarakat antarabangsa memberi sokongan berterusan kepada pelarian Rohingya dan negara tuan rumah mereka Bangladesh.

Timbalan Pesuruhjaya Tinggi PBB bagi Pelarian Kelly T. Clements dan Pengarah UNHCR bagi Asia dan Pasifik Indrika Ratwatte, mengadakan lawatan ke Bangladesh pada 13-18 Februari, termasuk lawatan ke kem pelarian di Cox’s Bazar, serta ke pulau Bhasan Char, satu kenyataan UNHCR berkata.

Hampir 750,000 Muslim Rohingya melarikan diri daripada tindakan keras tentera kejam di negeri Rakhine Myanmar pada Ogos 2017 ke Bangladesh, menjadikan jumlah keseluruhan orang yang teraniaya di kem pelarian terbesar di dunia di Cox’s Bazar kepada sekitar 1.2 juta.

Kenyataan itu berkata bahawa lawatan itu menekankan keperluan untuk pendekatan yang lebih komprehensif terhadap sokongan kemanusiaan.

“Ini termasuk penyelesaian alternatif untuk pelarian Rohingya seperti penempatan semula ke negara ketiga bagi mereka yang paling terdedah dengan keperluan perlindungan khusus, dan laluan pelengkap di luar negara yang boleh termasuk peluang pekerjaan dan pendidikan,” katanya.

Clements mengulangi komitmen UNHCR terhadap penghantaran balik secara sukarela dan penyelesaian lain.

Pegawai UNHCR juga mengadakan pertemuan dengan pegawai kanan kerajaan, rakan kongsi tempatan dan antarabangsa di Bangladesh, dan bercakap dengan pelarian untuk memahami keperluan dan cabaran mereka.

“Walaupun pelarian dengan jelas menyatakan keinginan untuk pulang ke tanah air, mereka juga merasakan nyawa mereka akan terancam jika mereka berbuat demikian hari ini.

“Oleh itu, kami juga perlu mula berusaha ke arah penyelesaian lain sambil menggandakan usaha untuk menyediakan akses kepada pendidikan, latihan kemahiran dan peluang mata pencarian untuk mereka dan komuniti tuan rumah mereka yang murah hati,” kata Clements.

Pada lawatan pertama mereka ke Bhasan Char, delegasi mengiktiraf kerja positif yang dilakukan oleh kerajaan Bangladesh dan rakan kongsi masyarakat sivil tempatan di pulau itu.

“Bhasan Char berpotensi untuk menjadi penginapan sementara bagi pelarian Rohingya, dan terdapat peningkatan yang jelas dalam keadaan dan ketersediaan perkhidmatan sejak UNHCR dan rakan kongsi PBB mula menyokong Kerajaan pada Oktober,” kenyataan itu memetik Clements sebagai berkata.