Tragedi Kemalangan Simpang Pulai; Kaji Segera Lokasi Nahas

1255

Berikutan ‘Tragedi Kemalangan Ngeri’ di Kilometer 15, Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands di sini semalam yang membabitkan bas persiaran dua tingkat milik San Express Holiday pada pukul 11.40 pagi yang mengorbankan 24 warga Thailand dan tiga warga tempatan iaitu pemandu, Omar Shahidan, 48, penolong pemandu, serta pemandu pelancong berketurunan Siam Malaysia, Soontorn a/l Kian, 38. Tragedi yang berlaku dalam jarak kira-kira 15 kilometer dari Simpang Pulai, sehubungan itu, kenyataan media dibuat seperti berikut :

1.     Pakatan Rakyat Negeri perak mengucapkan takziah kepada semua ahli keluarga mangsa yang terlibat dalam tragedi yang mengejutkan dan menyedihkan ini.

http://buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2010/12/kemalangan%20Bas%20simpang%20pulai3.jpg2.      Di sini suka saya mencadangkan supaya pihak kerajaan haruslah mengambil tindakan segera mengkaji secara terperinci terhadap lokasi tersebut dan sepanjang laluan dari Jalan Simpang Pulai-Cameron Highlands  yang dikatakan sering berlaku kemalangan, hasil kajian diharap dihasilkan dalam tempoh yang tidak lama dan akan menjadi panduan kepada pelbagai agensi dan jabatan yang berkenaan bagi malakukan suatu tindakan bagi mengelakkan kemalangan seperti itu berulang.

3.      Saya juga ingin mencadangkan supaya pihak kerajaan khususnya segera melalui agensiyang ditugaskan sedia ada bagi mengkaji dengan telus dan menyeluruh berkenaan tahap keselamatan kenderaan awam yang diberi lesen untuk beroperasi.

4. Walaupun nilai nyawa tidak dapat diganti dengan nilai wang, saya berharap pampasan yang setimpal diberikan kepada keluarga magsa secepat mungkin sesuai dengan peruntukan yang sedia ada.

5. Selain itu suka saya menasihati semua pemandu dan pengguna kenderaan awam dan persendirian di Malaysia supaya sentiasa mamatuhi segala peraturan jalan raya yang sedia ada dan sentiasa memastikan kenderaan masing-masing berada ditahap yang baik sebelum memulakan perjalanan. Langkah ini dilihat wajar bagi mengelakkan kemalangan akibat kecuaian pada kenderaan yang digunakan.

YB Drs. Khalil Idham Lim
Ketua Sekretariat Pakatan Rakyat Perak/
ADUN Titi Serong.