Tidak Ada Pakatan Dengan UMNO Samada Terang atau Senyap

640

http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/11/rifinserius.jpgNaib Yang Dipertua PAS Kawasan Kuala Terengganu, Ariffin Deraman berkata, isu ‘pakatan senyap’ yang cuba ditimbulkan adalah percubaaan pihak yang ‘memusuhi’ PAS, membangkitkan semula isu kerajaan perpaduan.

“Pakatan senyap ini timbul untuk membangkitkan kembali isu ‘kerajaan perpaduan’ dan isu ini sudah ditutup, kita pun tiada apa-apa hubungan dengan UMNO,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Menurutnya, dalam Seminar Memperkasakan PAS minggu lalu, Presiden PAS, Dato’ Seri tuan Guru Abdul Hadi Awang telah menegaskan sekali lagi, PAS akan terus bersama dan memperkuatkan Pakatan Rakyat.

Buletinonline dimaklumkan, pakatan secara senyap antara PAS dan UMNO mula diperkatakan oleh pensyarah Universiti Pertahanan Nasional, Dr Mohd Ridhuan Tee Abdullah dalam blognya.

Dalam tulisannya, Ridhuan dikatakan menyeru agar UMNO dan PAS mencontohi pakatan senyap oleh DAP, MCA serta Gerakan yang bersama dalam satu suara.

Kata Ariffin, PAS menganggap UMNO sebagai musuh politik sebagaimana UMNO menganggapnya begitu terhadap PAS.

“Kami akan tetap menganggap UMNO sebagai musuh politik dan bersama dengan PR, tiada hubungan dengan UMNO serta tidak pernah ada hubungan dengan parti itu,” katanya.

Mengulas berhubung perpaduan Melayu dan Islam di negara ini, beliau menegaskan, UMNO lah yang mesti bertanggungjawab memusnahkan perpaduan itu, bahkan UMNO juga yang memusnahkan perpaduan peringkat nasional.

Katanya, UMNO melakukan diskriminasi, menyingkirkan sesiapa sahaja yang tidak menyokong mereka tidak kira samada PAS ataupun parti-paryi pembangkang yang lain.

”Tidak kira apa bangsa dan ugama, akan dinafikan hak mereka, sekiranya tidak menyokong UMNO dan Barisan,

”Mereka kata akan memberikan keutamaan projek-projek kerajaan kepada bumiputera tetapi sebenarnya yang mendapat peluang bukan bumiputera tetapi ‘Umnoputera’ dan ‘BNPutera,”jelasnya.

Menurutnya, pemimpin UMNO turut menghancurkan negara dengan majority daripada mereka terbabit pelbagai penyelewengan, rasuah dan kronisme menyebabkan sebahagian besar orang Melayu hilang kepercayaan mencari alternatif terbaik demi kebaikan bangsa, agama serta negara.