Takut Serangan Roket, Israel Tingkatkan ‘Iron Dome’

592

Takut terhadap serangan roket dari Gaza dan Lubnan, rejim Israel telah meningkatkan keupayaan meningkatkan sistem peluru berpandu ‘Iron Dome’.

Kementerian Hal Ehwal Ketenteraan Israel Moshe Patel berkata, ia untuk memintas jenis peluru tambahan dari kedua-dua wilayah tersebut.

Dalam satu kenyataan yang dikeluarkan pada hari Selasa menyatakan, sistem terbabit telah menyelesaikan satu siri ujian, termasuk pemintas roket dan peluru berpandu peluru serta secara serentak beberapa kenderaan udara tanpa pemandu.

Patel menambah, sistem baru akan digunakan oleh angkatan udara dan tentera laut Israel dalam waktu dekat.

Menurut laporan PressTV, sistem ‘Iron Dome’ yang sangat dipropagandakan, dirancang untuk mengesan, menilai dan memintas pelbagai sasaran jarak dekat seperti roket, artileri dan mortar.

Namun begitu, ia terbukti tidak efektif dalam melayani tujuan tersebut semasa konflik ketenteraan yang dilancarkan oleh rejim tahun-tahun kebelakangan ini.

Projek anti-peluru berpandu pertama kali dipasang pada tahun 2011 berhampiran Beersheba sebagai sistem bergerak pada semua cuaca, beberapa tahun setelah kekalahan memalukan Tel Aviv dalam perang 33 hari di Lebanon pada tahun 2006.

Rejim Israel mengalami kerugian besar apabila tentera Hizbullah meningkatkan serangan demi mempertahankan tanah airnya.

Negara haram itu telah lama berusaha untuk menggambarkan Iron Dome sebagai sistem peluru berpandu yang kebal dan kuat, tetapi perisai peluru berpandu ternyata gagal menghadapi al-Qassam dari Gaza yang disekat pada tahun 2019.

Semasa konflik itu, pejuang para pejuang Palestin, Hamas dan Jihad Islam membanjiri sistem itu dengan menembakkan sekitar 700 peluru berpandu ke wilayah yang dijajah Israel dalam masa dua hari.

Hanya sekitar 240 daripadanya yang dapat dipintas.

Hamas dan Jihad Islam mengatakan ketika itu, mereka dengan sengaja menembak roket dalam jumlah besar di zon sasaran tertentu dalam taktik baru untuk melumpuhkan Iron Dome.

Empat penjajah Israel terbunuh dan sekurang-kurangnya 80 yang lain cedera dalam serangan balas Israel.

Sebelumnya, semasa perang Israel di Gaza 2014, lima orang Israel tewas dalam tembakan roket balas daripada Palestin terhadap wilayah-wilayah yang diduduki rejim.

Ia menimbulkan persoalan serius mengenai ketepatan sistem dan menimbulkan rasa panik di kalangan penduduk Israel yang tinggal di bahagian selatan wilayah yang diduduki .