Takut Khat, Sebaliknya Terengganu Dan Kelantan ‘Memeluk’ Mandarin

1286

Di tengah-tengah perselisihan mengenai pengenalan khat di sekolah-sekolah, dua negeri yang secara tradisinya terkenal dengan budaya dan amalan Islam, telah ‘memeluk’ ajaran Mandarin.

Kerajaan Terengganu telah mengumumkan penubuhan pusat Tahfiz Mandarin yang akan membuka pintu pengajaran mulai tahun depan, manakala Kelantan merancang untuk memperluaskan pengajaran bahasa orang Cina itu di sekolahnya.

Menteri Besar Terengganu Datuk Seri Dr Samsuri Mokhtar berkata pembukaan Mandarin Tahfiz di Dungun menunjukkan komitmen kerajaan negeri untuk memupuk perpaduan negara.

Beliau berkata dengan penubuhan pusat itu, pelajar yang mempelajari Al-Quran dapat belajar dan memahami bahasa Mandarin, dengan menyatakan bahawa “bahasa adalah salah satu cara untuk lebih memahami budaya masyarakat lain”.

Menurutnya, sekitar 97% rakyat Terengganu adalah orang Islam Melayu, tetapi pada masa yang sama kita cuba memahami masyarakat dan kaum yang berlainan yang menjadikan Malaysia unik.

Terengganu melihat bahawa hubungan antara kaum yang berlainan agak tegang pada kebelakangan ini, apabila pihak tertentu menimbulkan tekanan kepada orang lain, menyebabkan tanggapan yang tidak wajar berlaku.

Kata Ahmad Samsuri, semoga dengan penubuhan sekolah ini, ia akan membantu memupuk perpaduan, selain memberi peluang kepada para pelajar belajar dan memahami bahasa lain.

Pusat itu, yang akan diuruskan oleh Yayasan Terengganu, akan mengambil 50 pelajar untuk kumpulan pertama, dengan 25 setiap murid lelaki dan wanita.

Beliau menambah bahawa bahasa Mandarin juga akan menjadi mata pelajaran wajib bagi pelajar yang belajar di Mandarin Tahfiz, ketika duduk untuk Sijil Pelajaran Malaysia (SPM).

Sementara itu, Pengerusi Jawatankuasa Pembangunan Sumber Manusia, Pendidikan dan Pengajian Tinggi Kelantan, Datuk Dr Mohamed Fadzli Hassan berkata, negeri ini memperluaskan pengajaran Mandarin ke sekolah-sekolah di negeri ini, kerana bahasa itu dianggap sebagai “harta kebangsaan”.

Katanya, Kelantan sudah mempunyai sekolah agama yang mengajar bahasa, tetapi itu tidak bererti kita berminat atau dipengaruhi oleh agama lain.

Malah, Kelantan merancang untuk memperluaskan lagi bahasa Mandarin, untuk mempelbagaikan bahasa-bahasa di negara ini. – sumber media