Sudan Lanjutkan Gencatan Senjata Dengan Pemberontak Selatan

473

Pegawai Sudan dan Sudan Selatan sepakat dengan pemimpin sekutu puak bersenjata yang beroperasi di sepanjang sempadan bersama mereka, untuk memperpanjang gencatan senjata dan memberi akses kemanusiaan ke beberapa kawasan yang terjejas oleh konflik.

Sudan menyatakan, negara tetangga Sudan Selatan telah memberikan perlindungan kepada Malik Agar, salah satu daripada pemberontak di Sudan.

Kedua-dua negara mempunyai perbatasan yang panjang dan mempunyai sejarah menyokong kumpulan bersenjata di wilayah masing-masing setelah Sudan Selatan yang kaya dengan minyak merdeka pada tahun 2011.

Sudan dan Malik Agar menandatangani gencatan senjata pada 17 April yang meliputi wilayah Nil Biru (Blue Nile) dan Kordofan Selatan, seminggu setelah Presiden Sudan Omar al Bashir digulingkan setelah 30 tahun memerintah. Perjanjian itu akan berakhir pada akhir bulan Julai.

Rundingan damai akan diteruskan kerana puak pemberontak dari wilayah Darfur Sudan dijangka tiba di Juba pada hari Ahad dari Addis Ababa.

Rundingan pada Sabtu lalu dihadiri oleh Tut Gatluak, utusan presiden Sudan Selatan mengenai keselamatan; Jeneral Mohamed Hamadan Dagalo, timbalan ketua Majlis Ketenteraan Peralihan yang berkuasa di Sudan; dan Agar, ketua kumpulan pembangkang bersenjata yang bersekutu longgar.

Sudan menghadapi pemberontakan bersenjata di seluruh negara dan tunjuk perasaan oleh warganegara yang marah kerana penyelewengan ekonomi selama bertahun-tahun dan kebiasaan pelanggaran hak asasi manusia oleh pasukan keselamatan. Banyak penunjuk perasaan terhadap Bashir dan dewan tentera yang menggantikannya telah terbunuh.

Majlis ketenteraan pemerintah Sudan dan ‘Forces for Freedom and Change’, kumpulan payung puak politik dan bersenjata Sudan, menyetujui perjanjian perkongsian kuasa selama tiga tahun bulan ini, walaupun banyak butiran masih belum dapat diselesaikan.

Agar bukan sebahagian daripada perjanjian itu. Rundingan hujung minggu ini di Juba berpusat pada kumpulan bersenjata yang beroperasi di wilayah yang bersempadan dengan Sudan Selatan.

“Kunjungan Majlis Ketenteraan Peralihan ke Juba hari ini berpusat pada isu rundingan damai dengan kumpulan penentang Sudan dari Kordofan Selatan, Gunung Nubia dan Darfur,” kata Guatlak.

Malik Agar, yang mengetuai kumpulan yang dikenali sebagai SPLM-Utara, mengatakan bahawa dia ingin menyetujui kedudukan bersama dengan Angkatan Kebebasan dan Perubahan. Sementara itu, gencatan senjata akan diperpanjang dan agensi bantuan diberi akses, katanya.