Siapa Pula ‘Maat Bin Ismail’ Di sisi Mek Hawa?

847

http://buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2010/09/suratmb.jpgSetiap kejayaan wanita pasti ada lelaki yang menjadi inspirasi di belakang kejayaan tersebut.

Kejayaan Mek Hawa Binti Abdul Rahman mendapat kontrak membekalkan pakaian sekolah kepada kerajaan Terengganu bukan hanya disebabkan faktor Menteri Besar, Dato’ Ahmad Said, yang meluluskan kontrak tersebut secara runding terus.

Ada lelaki yang lebih penting dalam kehidupan wanita separuh baya berumur 49 tahun itu, yang bernama Haji Maat bin Ismail.

Kalau hanya Mek Hawa memohon secara ‘dogol’, kepada Ahmad Said, dengan sebuah entiti perniagaan ‘berstatus’ Enterprise sahaja, mustahil kontrak bernilai RM7,995,000.00. berjaya diperolehinya.

Agak tidak masuk akal, Hamie Enterprise boleh meraih kontrak jutaan ringgit, tanpa perlu menunjukkan sebarang rekod kejayaan yang diraih perniagaan itu sebelumnya.

Mek Hawa memohon melalui seorang perantara ‘Hamie Azreen’ yang dilantik sekejap sebagai ‘partner’.

Dengan hanya sehelai surat sahaja, tanpa lampiran rekod-rekod kejayaan perniagaan, MB Ahmad Said yang berpengalaman luas, berpuluh tahun sebagai Pegawai TCS, kemudian menjadi wakil rakyat dan Exco kanan kerajaan Terngganu, terus meluluskan kontrak jutaan ringgit kepada Hamie Enterprise.

Pasti hebat lelaki di belakang Mek Hawa yang juga menjadi isteri kedua kepada Haji Maat Ismail, namun, siapa Haji Maat yang hebat itu? Apa hubungannya dengan MB Ahmad Said?

Kembali ke Buleinonline Untuk Pendedahan Seterusnya >>>

Pendedahan sebelumnya;
Siapa Mek Hawa di sisi Ahmad Said