Rohingya Bangkit Setelah Derita Hadapi Keganasan Rejim Myanmar

7173

Apabila bekas Setiausaha Agung PBB Kofi Annan, merumuskan siasatan selama setahun konflik di Myanmar pada 24 Ogos, beliau memberi amaran kepada umum bahawa tindak balas tentera pemerintah berlebihan akan mengundang pemberontakan.

Tindakan Yangon melakukan keganasan hanya akan membuat konflik bertambah ‘menggelegak’ antara Rohingya dengan pasukan keselamatan Myanmar.

Hanya tiga jam kemudian, tidak lama selepas jam 8 malam, pemimpin kebangkitan Rohingya Ata Ullah menghantar mesej kepada penyokongnya menggesa mereka menuju ke kaki banjaran gunung Mayu, dengan objek logam untuk digunakan sebagai senjata.

Beberapa ketika selepas tengah malam, lokasi terletak kira-kira 600 kilometer barat laut bandar Yangon, dengan bersenjatakan tampuk pisau, kayu, senapang ringan dan bom mentah, menyerang 30 pondok polis dan pangkalan tentera.

“Jika 200 atau 300 orang keluar, 50 akan mati. Insya-Allah, baki 150 boleh membunuh mereka dengan pisau,” kata Ata Ullah dalam mesej suara yang berasingan kepada penyokongnya.

Rakaman itu telah diedarkan sekitar masa serangan menerusi aplikasi pesanan mudah alih dan rakaman yang telah dikaji semula oleh Reuters.

Serangan oleh kumpulan Arakan Rohingya Salvation Army (ARSA) diketuai Ata Ullah, adalah yang terbesar.

Pada Oktober lalu, kumpulan pertama muncul, telah menyerang pondok polis sempadan melibatkan kira-kira 400 pejuang, menurut anggaran pemerintah Myanmar.

Tentera rejim itu kini menganggarkan sehingga 6,500 orang mengambil bahagian dalam serangan pada bulan Ogos.

Keupayaannya untuk melancarkan serangan yang lebih besar menunjukkan bahawa ramai lelaki muda Rohingya telah menyokong ARSA berikutan tindakan keras tentera selepas serangan bulan Oktober.

Menurut temubual dengan lebih daripada sedozen Rohingya dan penduduk kampung wilayah Rakhine, ahli-ahli pasukan keselamatan dan pentadbir tempatan, ia merupakan tindak balas selepas serangan kejam rejim pada sambutan Oktober lalu.

Dalam kejadian itu, tentera Myanmar membakar kampung-kampung, membunuh dan merogol orang awam.

Krisis etnik di negeri Rakhine adalah yang terbesar dihadapi pemimpin Myanmar, Aung San Suu Kyi, dan pengendalian beliau terhadap perkara itu telah menimbulkan kekecewaan di kalangan bekas penyokongnya di Barat yang menganggap beliau juara demokrasi.

Bangsa-Bangsa Bersatu Setiausaha Agung Antonio Guterres merayu kepada pihak berkuasa Myanmar pada hari Selasa untuk menamatkan keganasan terhadap umat Islam Rohingya dan memberi amaran mengenai risiko pembersihan etnik iaitu malapetaka kemanusiaan yang mungkin, menjadi ketidakstabilan serantau.

Pemimpin Rohingya dan beberapa penganalisis dasar menegaskan Aung San Suu Kyi gagal untuk menangani masalah yang dihadapi oleh minoriti Muslim, yang telah hidup di bawah keadaan apartheid, telah meningkatkan sokongan generasi baru kepada militan.