Pilihan Raya Umum Indonesia ; Parti-parti Islam Menang Diluar Jangkaan

3985

Parti-parti Islam di Indonesia, ‘menjaringkan keuntungan’ mengejutkan dalam pilihan raya parlimen di negara paling ramai penduduk majoriti Islam di dunia itu, yang berlangsung pada hari Rabu.

Walaupun jangkaan penganalisis bahawa mereka telah kehilangan sokongan kerana skandal rasuah baru-baru ini, namun keputusan awal menunjukkan sebaliknya.

Lima parti Islam memenangi 32 peratus undi, meningkat daripada 29 peratus bagi lapan pihak itu bertanding pilihan raya 2009.

Lima parti berasaskan Islam yang menyertai pilihanraya umum 2014 adalah Parti Kebangkitan Bangsa (Gambar nombor 2), Parti Keadilan Sejahtera (3), Parti Amanat Nasional (8), Parti Persatuan Pembangunan (9), dan Parti Bulan Bintang (14).

parti parti pemilu Indonesia 2014
Keputusan awal yang dibuat oleh agensi berita Kompas pada awal pagi Kamis (10/4/2014) pukul 05.45 (Waktu Indonesia Barat) dengan 93 peratus keluar mengundi mendapatkan perolehan undi parti-parti tersebut diantara 6.7 hingga 9.13 peratus.

Kecuali untuk Parti Bulan Bintang yang hanya mendapatkan 1.5 peratus undi, manakala Partai Keadilan Bangsa mendapatkan 9.13%, Parti 6.99%, Parti Amanat Nasional 7.49%, dan Parti Persatuan Pembangunan mendapat 6.7 peratus.

Pembangkang utama Parti Demokrasi Indonesia Perjuangan (PDI-P) telah dijangka menang mudah memenangi undi yang cukup untuk menamakan popular Gabenor Jakarta yang popular Joko Widodo , dikenali sebagai Jokowi, sebagai calon dalam pilihan raya presiden yang akan datang.

Kajian pendapat telah dibuat dan menunjukkan bahawa Jokowi boleh mudah pilihanaraya presiden pada 9 Julai depan.

Beliau, seorang bekas pengusaha perabot, adalah pendatang baru dalam politik Indonesia dan dipuja oleh para penyokong kerana gaya mudah beliau, latar belakang merendah diri dan kesediaan untuk mendekati golongan miskin di Indonesia.

Keputusan awal, bagaimana pun menunjukkan parti Jokowi tidak mungkin memenangi undi yang mencukupi untuk mencalonkannya, tanpa membentuk pakatan dengan satu atau lebih daripada 11 pihak-pihak lain yang bertanding dalam pilihanraya semalam.

Sesuah parti memerlukan undi sebanyak 25 peratus daripada keputusan pilihanraya umum itu atau mendapat 20 peratus daripada kerusi di Parlimen, untuk menamakan calonnya bagi bertanding kerusi presiden.

Namun selepas 80 peratus daripada keputusan undian yang telah disusun oleh sebuah badan pemikir Pusat Kajian Kajian Strategik dan Antarabangsa (CSIS) daripada 2,000 pusat mengundi di seluruh Indonesia PDI-P hanya memperolehi 19 peratus.

Keputusan rasmi akan diumumkan bulan depan, tetapi kiraan awal umumnya dianggap penunjuk pemenang yang dipercayai.

Indonesia mempunyai kira-kira 500,000 pusat pengundian dan lebih daripada 186 juta pengundi berdaftar.

Hampir satu pertiga daripada para pengundi kali ini adalah mereka di bawah umur 30, yang memilih 6,600 calon yang bertanding kerusi parlimen dan untuk 19,007 kerusi bagi dewan undangan negeri.