Pihak Bertelagah Yaman Gagal Capai Kata Sepakat

202

Pihak yang bertelagah di Yaman gagal mencapai persetujuan untuk melanjutkan gencatan senjata di seluruh negara itu, kata Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.

Dalam satu kenyataan, utusan PBB ke Yaman menyeru semua pihak untuk menahan diri daripada tindakan provokasi ketika rundingan diteruskan, selepas tarikh akhir 2 Oktober untuk melanjutkan perjanjian.

Gencatan senjata yang disokong PBB pada mulanya berkuat kuasa pada April dan menimbulkan harapan untuk berhenti lebih lama dalam pertempuran.

Konflik yang dahsyat itu bermula pada 2014 apabila Houthi yang disokong Iran merampas ibu kota Sanaa dan sebahagian besar wilayah utara Yaman dan memaksa kerajaan ke dalam buangan.

Gabungan yang diketuai Saudi, termasuk Emiriah Arab Bersatu, campur tangan pada 2015 untuk cuba memulihkan kerajaan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa untuk berkuasa.

Dalam satu kenyataan, Duta PBB untuk Yaman Hans Grundberg berkata beliau “kesal kerana perjanjian tidak dicapai hari ini”.

Dengan tidak menyebut nama Houthi kerana gagal bersetuju dengan cadangannya tetapi berterima kasih kepada kerajaan yang diiktiraf di peringkat antarabangsa kerana “melibatkan diri secara positif” dalam rundingan untuk melanjutkan gencatan senjata. Beliau menyeru para pemimpin untuk terus mencuba dan mencapai kata sepakat.

“Saya menggesa mereka untuk menunaikan kewajipan mereka kepada rakyat Yaman untuk mengejar setiap jalan untuk keamanan,” katanya.

Menteri Luar untuk kerajaan Yaman yang diiktiraf di peringkat antarabangsa meletakkan kesalahan atas gencatan senjata yang berakhir ke atas Houthi.

Dalam ulasan yang dibuat dengan saluran Satelit pan-Arab Al-Hadath, Ahmed Awad Bin Mubarak berkata bahawa Houthi telah menghalang gencatan senjata dan menentang kepentingan rakyat Yaman.

“Kerajaan membuat banyak konsesi untuk melanjutkan gencatan senjata,” katanya.

Tiada komen segera daripada Houthi, tetapi pada hari Sabtu mereka mengatakan bahawa perbincangan mengenai gencatan senjata telah mencapai “jalan buntu,” dan bahawa mereka terus menyokong pembukaan penuh lapangan terbang Sanaa dan menarik balik sekatan ke atas bandar pelabuhan utama Hodeida.

Kumpulan itu menganjurkan perarakan tentera yang besar bulan lalu, mempamerkan roket dan senjata besar, menarik kecaman daripada pemerhati.