Perintah Biden Bekukan Dana Afghanistan Satu Tindakan Kejam

338

Bekas Presiden, Hamid Karzai menegaskan, perintah Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden membekukan $3.5 bilion aset negaranya adalah satu tindakan kejam terhadap rakyat Afghanistan.

Oleh itu, beliau menggesa Rumah Putih segera mencairkan aset yang didakwa, dipegang di Amerika Syarikat untuk keluarga mangsa 9/11.

Karzai, meminta bantuan rakyat AS, khususnya keluarga beribu-ribu mangsa yang terbunuh untuk mendesak Presiden mereka membatalkan perintah yang dibuat pada minggu lalu.

“Rakyat Afghanistan berkongsi kesakitan rakyat Amerika, berkongsi kesakitan keluarga dan orang tersayang mereka yang meninggal dunia, yang kehilangan nyawa mereka dalam tragedi 11 September,

“Kami bersimpati dengan mereka [tetapi] rakyat Afghanistan adalah mangsa yang sama seperti keluarga yang kehilangan nyawa mereka.

“Menahan wang atau merampas wang daripada rakyat Afghanistan atas nama mereka adalah tidak adil dan tidak adil dan satu kekejaman terhadap rakyat Afghanistan.” kata Karzai.

Arahan Presiden Biden, yang ditandatangani Jumaat lalu, membebaskan $7.1 bilion dalam aset Afghanistan yang kini dipegang di AS, untuk dibahagikan antara mangsa 9/11 dan bantuan kemanusiaan kepada warga Afghanistan.

Mangsa serangan 11 September dan keluarga mereka mempunyai tuntutan undang-undang terhadap Taliban dan $7.1bn dalam sistem perbankan AS.

$3.5bn telah diperuntukkan untuk mahkamah AS memutuskan sama ada ia boleh digunakan untuk menyelesaikan tuntutan oleh keluarga mangsa 9/11.

Mahkamah AS juga perlu menandatangani sebelum mengeluarkan wang bantuan kemanusiaan.