Perang Ukraine mengingatkan Eropah tentang pembunuhan beramai-ramai Srebrenica

184

Peperangan di Ukraine mengingatkan Eropah tentang pembunuhan beramai-ramai Srebrenica dan kenangan suram perang Balkan Barat pada 1990-an.

Ketua Dasar Luar EU Josep Borrell berkata demikian
pada hari Ahad menjelang ulang tahun ke-27 pembunuhan beramai-ramai tersebut.

“Eropah tidak melupakan apa yang berlaku di Srebrenica dan tanggungjawab kita sendiri kerana tidak dapat mencegah dan menghentikan pembunuhan beramai-ramai,” kata beliau dalam kenyataan bersama dengan Pesuruhjaya Eropah Oliver Varhelyi.

“Di Srebrenica, Eropah gagal dan kami berdepan dengan rasa malu kami,” akui mereka.

Pembunuhan beramai-ramai Srebrenica harus diingati lebih daripada kekejaman lain dalam sejarah Eropah, kata para pegawai.

“Tiada tempat di Eropah untuk penafian genosid, revisionisme, dan memuliakan penjenayah perang. Semua rakyat Bosnia dan Herzegovina layak mendapat masyarakat yang pluralisme, keadilan dan maruah manusia diutamakan,” tambahnya.

Bosnia-Herzegovina bersedia untuk mengucapkan selamat tinggal kepada 50 lagi mangsa yang dikenal pasti pada hari Isnin sempena ulang tahun ke-27 pembunuhan beramai-ramai Srebrenica.

Selepas pengebumian Isnin di Potocari, jumlah mangsa pembunuhan beramai-ramai yang dikebumikan di tanah perkuburan peringatan akan meningkat kepada 6,721.

Pembunuhan beramai-ramai Srebrenica

Lebih 8,000 lelaki dan kanak-kanak lelaki Muslim Bosnia terbunuh apabila tentera Serb Bosnia menyerang Srebrenica pada Julai 1995, walaupun terdapat tentera pengaman Belanda.

Tentera Serb cuba merampas wilayah daripada orang Islam Bosnia dan Croat untuk membentuk sebuah negara.

Majlis Keselamatan PBB telah mengisytiharkan Srebrenica sebagai “kawasan selamat” pada musim bunga 1993. Walau bagaimanapun, tentera yang diketuai oleh Jeneral Ratko Mladic, yang kemudiannya didapati bersalah atas jenayah perang, jenayah terhadap kemanusiaan dan pembunuhan beramai-ramai, menceroboh zon PBB.

Tentera Belanda gagal bertindak ketika tentera Serb menduduki kawasan itu, membunuh kira-kira 2,000 lelaki dan kanak-kanak lelaki pada 11 Julai sahaja.

Kira-kira 15,000 penduduk Srebrenica melarikan diri ke pergunungan sekitarnya, tetapi tentera Serb memburu dan membunuh 6,000 orang lagi.

Mayat mangsa telah ditemui di 570 tempat berbeza di negara ini.

Pada tahun 2007, Mahkamah Keadilan Antarabangsa di The Hague memutuskan bahawa pembunuhan beramai-ramai telah dilakukan di Srebrenica.

Pada 8 Jun 2021, hakim tribunal PBB mengekalkan dalam perbicaraan kali kedua keputusan yang menjatuhkan hukuman penjara seumur hidup kepada Mladic kerana pembunuhan beramai-ramai, penganiayaan, jenayah terhadap kemanusiaan, pemusnahan dan jenayah perang lain di Bosnia-Herzegovina.