Pendekatan Dakwah Secara Mendidik

903

http://buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2011/02/vday.gif– Penyelesaian Jangka Masa Panjang Di Dalam Isu Sambutan Hari Kekasih
Hari Kekasih atau nama sambutan yang lebih dikenali sebagai ‘Valentine’s Day’ sekali lagi mendapat perhatian semua pihak terutama kepada pendirian Pakatan Rakyat. Hari Kekasih ini menjadi perhatian kerana melibatkan isu pengawasan moral atau ‘Moral Policing’.

Angkatan Muda Keadilan Malaysia (AMK) melihat wujud unsur-unsur hipokrasi yang jelas dan nyata di peringkat Umno-BN khususnya dalam soal ini, yang jelas kelihatan mahu memerangkap dan memasung minda rakyat agar lari daripada fokus sebenar yang sewajarnya diberikan secara tepat mengenai isu ini.

AMK berpendapat terdapat dua hal yang harus diberi perhatian:-

i. Perbincangan dan Musyawarah di kalangan Pemuda Pakatan iaitu Dewan Pemuda PAS, Pemuda Sosialis DAP dan AMK perlu diadakan bagi mendapat persefahaman dan dasar pendirian yang boleh dikongsi secara bersama tanpa menafikan beberapa hal berbeza dari segi pendekatan. Dalam hal ini pihak AMK yakin bahawa permuafakatan Pakatan Rakyat membincangkan hal-hal termasuk isu sensitif membuktikan kesediaan Pakatan Rakyat menerima perbezaan dan memberikan dasar yang terbaik kepada rakyat.

ii. AMK percaya bahawa pendekatan dakwah secara mendidik adalah merupakan penyelesaian manusiawi yang lebih mampan dan jangka masa panjang. Pendekatan mendidik yang dibawa Pakatan Rakyat akan membetulkan imej negatif yang dicanang oleh Umno-BN.

Menjangkau 54 tahun Malaysia di bawah kepimpinan Umno, Islam dilihat rigid dan sentiasa dalam keadaan terancam, dan dalam masa yang sama dimensi penyelesaian hanya dihadkan kepada kepompong yang sempit.

Menyedari hakikat inilah, pendekatan yang lebih hikmah sewajarnya diambil oleh Pemuda Pakatan demi memastikan penyelesaian yang konstruktif dapat diambil ke arah mencari jalan penyelesaian yang wajar.

SHAMSUL ISKANDAR MD AKIN
Ketua
Angkatan Muda Keadilan Malaysia