‘Pemusnahan Borong’ Gaza Tidak Pernah Berlaku Sebelum Ini

82

Setiausaha Agung PBB Antonio Guterres pada hari Sabtu berkata kemusnahan Gaza tidak pernah berlaku sebelum ini, dan hak rakyat Palestin untuk menjadi negara mesti diiktiraf oleh semua orang.

Berucap pada sidang kemuncak Pergerakan Negara-Negara Berkecuali (NAM) ke-19 di Kampala, Guterres berkata keengganan untuk menerima penyelesaian dua negara untuk Israel dan Palestin dan penafian hak untuk negara bagi rakyat Palestin adalah tidak boleh diterima. “Ini akan memanjangkan konflik selama-lamanya yang telah menjadi ancaman besar kepada keamanan dan keselamatan global; memburukkan polarisasi dan memberanikan pelampau di mana-mana,” katanya.

“Sidang kemuncak ini jatuh pada satu lagi detik perpecahan yang mendalam, hak asasi manusia, undang-undang antarabangsa, Konvensyen Geneva, dan Piagam PBB dicabuli dengan sewenang-wenangnya. Saya tidak akan mengalah dalam gesaan saya untuk gencatan senjata kemanusiaan segera dan pembebasan segera tanpa syarat. daripada semua tebusan,” tambahnya.

“Kemusnahan borong Gaza dan jumlah korban awam dalam tempoh yang singkat adalah sama sekali tidak pernah berlaku sebelum mandat saya,” kata setiausaha agung itu, sambil menyatakan bahawa PBB juga telah terjejas kerana 152 kakitangan telah terbunuh.

Kempen tentera Israel di Gaza sejak pencerobohan Hamas 7 Oktober telah membunuh hampir 25,000 orang selain menyebabkan pemindahan besar-besaran, kemusnahan dan kekurangan makanan, air dan ubat-ubatan.

Guterres berkata rakyat di Gaza sedang mati, bukan sahaja akibat bom dan peluru tetapi kerana kekurangan makanan dan air bersih, dan hospital tanpa bekalan elektrik dan ubat.

“Walaupun anggota kemanusiaan melakukan yang terbaik untuk menyampaikan bantuan, mereka menghadapi pengeboman berterusan dan bahaya setiap hari, di tengah-tengah kekangan besar yang ditimbulkan oleh jalan raya yang rosak, komunikasi terputus dan penafian akses,” katanya.

“Kami melihat konvergensi yang jelas antara prinsip Piagam PBB dan prinsip Pergerakan Negara-Negara Berkecuali Bandung. Dan anda mempunyai peranan penting di Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu.”

Perdana Menteri Israel Benjamin Netanyahu telah berkata bahawa beliau menentang negara Palestin dalam mana-mana senario selepas perang.