Pelantikan Mufti ALP MSNT; Bukti Kerajaan PAS Perkasa Ulama

2705

SETIU – Perlantikan Mufti Terengganu Dato’ Dr Haji Zulkifly Muda sebagai Ahli Lembaga Pengarah (ALP) Majlis Sukan Negeri Terengganu (MSNT) membuktikan kerajaan negeri pimpinan PAS telah melangkah satu dimensi baru dalam memperkasakan ulama.

Timbalan Ketua Dewan Pemuda PAS Ustaz Mohd Shafizi Ismail perlantikan ini membuktikan pemimpin dan ulama saling memerlukan dalam mentadbir.

“…ini membuktikan kerajaan menghargai ulama,dan sebagai rakyat kita menyokong penuh perlantikkan ini.

“Ini boleh merubah pemikiran rakyat bahawa Islam itu sememangnya syumul dan ulama bukan sekadar pemberi kuliah,ceramah agama namun mencakupi segala-galanya termasuk dalam bidang sukan,” UJARNYA

Menurutnya BELIAU, ulama perlu terus diberi peranan yang besar dalam pentadbiran kerajaan bersesuaian dengan peranannya sebagai penasihat kepada pemimpin sepertimana yang dikehendaki dalam Islam.

Shafizi juga berharap perlantikan mufti ini oleh Pengerusi Belia,Sukan dan NGO negeri Ustaz Wan Sukairi Wan Abdullah harus diikuti oleh pimpinan lain mengikut kesesuaian yang dirasakan perlu terhadap sesuatu pentadbiran.

Beliau yang juga Pegawai Penyelaras Institut Modal Insan Terengganu (i-MiTS) Batu Rakit berkata demikian ketika ditemui di pejabtnya di Pusat Khidmat Masyarakat DUN Batu Rakit hari ini.

“…tahniah juga buat pelari pecut Azreen Nabila Alias yang telah membuktikan pakaianya yang menutup aurat itu bukan penghalang untuk memenangi pingat emas Sukan Malaysia (SUKMA) yang sedang berlansung sekarang.

In Sha Allah, semoga Azreen Nabila akan menjadi ikon anak muda dalam bersukan.” kata beliau