Pelampau Neo-Nazi Lakukan 21,964 Jenayah Di Jerman

276

Neo-Nazi dan pelampau sayap kanan melakukan 21,964 jenayah di Jerman tahun lepas, kata kerajaan pada hari Selasa.

Menteri Dalam Negeri Jerman Nancy Faeser membentangkan laporan kerajaan mengenai jenayah bermotifkan politik pada sidang akhbar di Berlin.

“Hak kanan adalah ancaman terbesar kepada demokrasi kita dan ancaman pelampau terbesar kepada rakyat di negara kita,” katanya, sambil menegaskan bahawa angka terkini menunjukkan keganasan yang semakin meningkat oleh pelampau sayap kanan.

Menurut laporan itu, neo-Nazi dan pelampau sayap kanan melakukan 1,042 serangan ganas tahun lalu menyasarkan pendatang, pelarian atau lawan politik. Sekurang-kurangnya 590 orang cedera dalam serangan tersebut.

Sebanyak “41 peratus daripada semua mangsa keganasan bermotif politik telah diserang oleh pelampau sayap kanan,” kata Menteri Faeser.

Polis Jerman merekodkan 4,735 insiden xenofobia, 3,027 anti-Semitik, dan 732 jenayah kebencian Islamofobia pada 2021, kata laporan itu.

“Saya mempunyai kebimbangan besar tentang peningkatan besar-besaran dalam bilangan jenayah anti-Semitik … ia memalukan bagi negara kita,” kata Faeser.