PBB Kecam Hukuman Mati Di Myanmar

314

Ketua hak asasi manusia PBB pada hari Isnin mengutuk sekeras-kerasnya pelaksanaan hukuman mati terhadap empat aktivis demokrasi oleh tentera Myanmar walaupun berulang kali digesa oleh Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu dan masyarakat antarabangsa supaya berhenti daripada melaksanakan hukuman mati.

“Saya kecewa walaupun rayuan dari seluruh dunia, tentera menjalankan hukuman mati ini tanpa mengambil kira hak asasi manusia,” kata Michelle Bachelet.

“Langkah kejam dan regresif ini adalah lanjutan daripada kempen penindasan berterusan tentera terhadap rakyatnya sendiri.”

Pada Isnin, media kerajaan Myanmar melaporkan bahawa tentera telah membunuh empat orang, termasuk bekas ahli parlimen Liga Kebangsaan untuk Demokrasi (NLD) Phyo Zeya Thaw dan aktivis demokrasi Kyaw Min Yu, yang lebih dikenali sebagai Ko Jimmy.

Selepas ditangkap pada musim luruh lalu, Ko Jimmy dan Phyo Zaya Thaw didakwa di bawah undang-undang menentang keganasan dan dijatuhi hukuman mati pada 21 Januari.

Rayuan mereka ditolak. Dua lagi yang dihukum mati Isnin, Hla Myo Aung dan Aung Thura Zaw, disabitkan atas tuduhan membunuh, dengan rayuan juga ditolak.

Bachelet berkata hukuman mati itu adalah yang pertama di Myanmar dalam beberapa dekad dan “merupakan pencabulan kejam” hak seseorang untuk hidup, kebebasan, keselamatan dan perbicaraan yang adil.

Dia menggesa pembebasan segera semua tahanan politik dan orang lain yang ditahan sewenang-wenangnya, menggesa pengembalian semula moratorium hukuman mati de facto Myanmar.