Parlimen Turki Luluskan Usul Penghantaran Tentera ke Libya

874

Parlimen Turki meluluskan usul pada hari Khamis membenarkan kerajaan menghantar tentera ke Libya sebagai sokongan kepada kerajaan yang didokong oleh PBB.

Ahli Parlimen mengundi pada sesi kecemasan dam usul itu telah diluluskan dengan 325 undi menyokong dan 184 undi menolak.

Rang undang-undang itu disokong oleh Parti Keadilan dan Pembangunan yang memerintah (AKP), Parti Pergerakan Nasionalis (MHP) dan Pihak Felicity.

Manakala, Parti Rakyat Republikan (CHP), Partai Baik dan Partai Demokrat Rakyat (HDP) telah membantah gerakan itu mengatakan bahawa Turki harus mencari penyelesaian diplomatik di Libya daripada terlibat dalam konflik.

Langkah itu membayangkan mandat satu tahun untuk mengerahkan tentera dengan alasan bahawa perkembangan di negara Afrika Utara mengancam kepentingan Turki, termasuk perdagangan dan kapal negara itu yang berlayar di Mediterranean.

Usul itu menyatakan menghantar pasukan ke Libya bertujuan untuk menghalang “ancaman penghijrahan massa yang tidak sah dan pembentukan persekitaran yang baik untuk organisasi pengganas dan kumpulan bersenjata.”

Tindakan itu menambah, kerajaan akan menentukan saiz, masa, dan skop pelaksanaannya.

Libya telah dikunci dalam perang saudara, pembahagian kuasa antara dua kerajaan saingan: Kerajaan yang diiktiraf oleh PBB dari ‘National Accord (GNA)’ yang berpusat di ibu kota Tripoli dan satu lagi di bandar timur laut Tobruk yang bersekutu dengan Tentera Nasional Libya (LNA), diketuai oleh Khalifa Haftar.

Bulan lepas, Turki menyekat perjanjian persempadanan sempadan maritim kontroversi dengan GNA bersama dengan perjanjian kerjasama keselamatan.