OKU Mangsa Diskriminasi JKKK

626

http://buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2010/01/mangsaJKKK.JPGSebuah keluarga Orang Kurang Upaya (OKU) suami isteri menjadi mangsa diskriminasi pihak tertentu sehingga dipotong bantuan zakat pihak Majlis Agama Islam Dan Adat Melayu (Maidam).

Awang pernah bertemu dengan seorang mangsa diskriminasi kerajaan Umno-BN iaitu Encik Mat Awang, 55, dari Kampung Paya Datu.

Encik Mat ini tergolong di kalangan OKU sejak dilahirkan dan adalah tidak wajar sama sekali dipolitikkan bantuannya.

Beliau mendakwa telah dipotong bantuan zakat dari Maidam yang diperolehinya sejak zaman pemerintahan kerajaan PAS Terengganu tahun 1999 hingga 2004.

“Masa kerajaan PAS perintah Terengganu saya dapatlah bantuan zakat dari Maidam tetapi terus dipotong sebaik sahaja kerajaan Barisan Nasional (BN) memerintah semula Terengganu tahun 2004,” ujarnya.

Katanya, pihak pejabat Maidam sendiri menjelaskan pemotongan bantuan zakat itu dibuat atas cadangan pihak tertentu (JKKK) di kampung berkenaan.

Menurutnya, kecacatan beliau suami-isteri telah ‘dipolitikkan’ oleh pihak Umno dan JKKK kerana tidak sehaluan dengan parti itu.

Baca seterusnya >>>