Masyarakat Islam Jerman Bimbang Tentang Peningkatan Serangan Islamofobia

328

Pihak berkuasa Jerman mencatatkan sekurang-kurangnya 662 jenayah Islamofobia pada 2021.

Terdapat lebih daripada 46 masjid diserang dan sekurang-kurangnya 17 orang cedera kerana keganasan anti-Islam.

Suleyman Demir, pengarah projek di kumpulan anti-diskriminasi, Inssan, berkata serangan ke atas umat Islam dan masjid telah menyaksikan peningkatan berikutan wabak koronavirus dan keadaannya serius kerana Jerman menghadapi kesukaran ekonomi.

“Statistik sudah pasti meningkat, terutamanya bagi wanita yang bertudung,” kata Demir kepada Anadolu Agency.

“Kami juga semakin melihat daripada komuniti kami bahawa bukan sahaja lelaki, malah wanita yang berhijab dan berniqab terdedah kepada lebih banyak serangan fizikal, seperti meludah, dan ini sebenarnya meningkat dengan ketara sejak beberapa tahun kebelakangan ini,” katanya.

Pihak berkuasa Jerman merekodkan 152 serangan Islamofobia, manakala sekurang-kurangnya tujuh orang cedera dalam enam bulan pertama 2022.

Tetapi itu mungkin bukan gambaran penuh kerana banyak serangan tidak dilaporkan.

Demir, yang mengetuai projek “Rangkaian menentang diskriminasi dan Islamofobia” di Inssan, berkata ramai orang Islam tidak melaporkan kejadian kepada polis, menganggap aduan mereka tidak akan diambil serius.

“Kadang-kadang mereka tidak merasa didengar atau dilihat dan itulah sebabnya mereka berfikir, ‘Oh, mengapa melaporkannya? Tidak akan ada apa-apa akibat,’” kata Demir.

Beliau menggesa latihan sensitiviti yang lebih baik untuk polis untuk menangani jenayah Islamofobia.

“Pegawai polis tidak dilatih dengan betul. Sebagai contoh, mereka dilatih mengenai transfobia atau anti-Semitisme, tetapi mereka tidak dilatih untuk menangani jenayah anti-Islam,” katanya, sambil menambah bahawa banyak insiden Islamofobia tidak didaftarkan dengan betul oleh polis dalam statistik jenayah.

Demir juga memberi amaran bahawa kumpulan sayap kanan cuba mengeksploitasi krisis ekonomi dan tenaga yang berterusan untuk menimbulkan ketakutan dan kebencian terhadap minoriti dan umat Islam.

Memaparkan kambing hitam minoriti

“Adalah mudah untuk menggambarkan minoriti sebagai kambing hitam, iaitu sebagai kambing hitam untuk masalah politik atau ekonomi, dan kumpulan sayap kanan secara semula jadi menggunakan kaedah ini untuk mengatakan bahawa minoriti ini harus dipersalahkan atas krisis ekonomi yang besar. Oleh itu, saya melihat kaitan antara peningkatan ekstremisme sayap kanan, dan keadaan ekonomi,” katanya.

Demir berkata adalah penting bagi umat Islam dan minoriti untuk lebih aktif secara politik bagi mengukuhkan demokrasi dan menentang kebangkitan sayap kanan.

“Terdapat orang dari 180 hingga 200 negara yang berbeza di sini, jadi saya mengandaikan bahawa orang Islam juga akan berasa selesa di sini, terutamanya mereka yang dilahirkan di sini,” katanya. “Mereka akan mengambil bahagian dalam membuat keputusan demokratik dan, sudah tentu, juga akan membentuk masa depan di Jerman.”

Jerman mempunyai penduduk Islam kedua terbesar di Eropah Barat selepas Perancis dengan jumlah penduduk lebih daripada 84 juta.

Di antara hampir 5.5 juta orang Islam di negara itu, 3 juta adalah berasal dari Turki.