Kilang Lama Gaza Hasilkan Pakaian Pelindung Covid19

915

Sebuah kilang lama di jalur Gaza dipulihkan untuk menghasilkan pakaian perlindungan bagi menghadapi penularan covid19 di wilayah yang terkepung itu.

Dua pemuda Palestin yang berpangkalan di bandar utara Beit Lahia menyatakan, usaha itu sebagai sebahagian daripada usaha mereka untuk membantu mencegah penyebaran novel coronavirus.

Hassan Olwan, 30, berkata, beliau bertanggungjawab terhadap rakyatnya merasakan bahawa dia harus menunjukkan tanggungjawab terhadap rakyatnya, terutamanya memandangkan kekurangan bekalan dan peralatan kesihatan di kawasan pantai yang dikurung.

Katanya, beliau dan rakannya telah menghubungi rakan-rakan Cina untuk mengimport pakaian pelindung tersebut.

Namun mereka gagal dalam usaha itu kerana keadaan kecemasan di beberapa negara dan sekatan perjalanan di seluruh dunia, khususnya di China, pusat pertama virus maut itu.

“Jadi, saya meminta rakan-rakan saya di China untuk menghantar saya piawaian pengeluaran untuk membuat pakaian di sini,” kata Olwan kepada Al-Monitor, sambil menambah bahawa dia digalakkan oleh rakan-rakannya untuk berbuat baik bagi negaranya.

Olwan berbangga apabila berjaya menghasilkan produk pertamanya,

Menurutnya, kilang itu bukan sahaja menyumbang untuk melindungi orang di Gaza tetapi juga menyediakan puluhan peluang pekerjaan untuk penganggur di utara Gaza.

“Saya tidak dapat menjelaskan perasaan saya apabila kilang itu kembali beroperasi,” kata Olwan kepada Al-Monitor, sambil menambah bahawa dia membayar gaji pekerja dari hasil jualan produk tersebut.