‘Khabar Umno 3.0’ Bertiup Kencang

331

Khabar ‘bertiup kencang’ menyebarkan dakwaan bahawa rancangan sedang dibuat untuk mengeluarkan presiden Umno Ahmad Zahid Hamidi dan pendahulunya, Najib Razak, daripada ‘ pemandangan siasah’ tanah air.

Menjelang Ogos, menurut sumber, ia akan jadi realiti dalam usaha untuk memikat pengundi di bawah kepimpinan parti baharu yang dipanggil Umno 3.0.

Sumber itu menyatakan, dipetik FMT, Umno 3.0 akan mempunyai pemimpin baharu dan akan bekerjasama dengan PPBM dan PAS.

Sumber yang rapat dengan rundingan itu, sambil menambah bahawa gesaan supaya Zahid berundur dijangka menjadi lebih kuat dalam beberapa hari akan datang, terutamanya daripada menteri Umno.

Umno masa kini dikenali sebagai Umno 2.0 selepas perpecahan dalam parti itu pada tahun 1987.

Sumber itu menambah, terdapat beberapa pemimpin parti yang berdegil, setia kepada Zahid tetapi sebaik sahaja kedua-duanya, Zahid dan Najib disingkirkan, Umno baharu boleh muncul lebih kuat.


Umno 3.0 akan menyokong Muhyiddin Yassin sebagai perdana menteri selepas pilihan raya umum PRU15 akan datang dan akan berkempen habis-habisan untuk memenangi sokongan luar bandar sebagai parti Melayu terbesar di negara ini.

Bagaimanapun, seorang lagi orang dalaman Umno yang sealiran dengan kem Zahid berkata, mereka yang menyokong Umno 3.0 juga mungkin cuba menyingkirkan timbalan presiden parti Mohamad Hasan kerana beliau mungkin menjadi individu seterusnya jika Zahid tidak lagi menjadi presiden.

Langkah terakhir mereka adalah untuk mengawal Umno dan menyokong PPBM.

Zahid terlibat dalam kontroversi baharu berhubung rakaman audio tular yang kononnya percakapan antara beliau dan presiden PKR Anwar Ibrahim.

Namun kedua-duanya menafikan mempunyai sebarang perbualan selepas perhimpunan agung tahunan Umno bulan lalu, dengan Zahid menyifatkan rakaman itu sebagai muslihat politik jahat untuk menjatuhkan Umno.

Kedua-dua Zahid dan Najib menghadapi ketidaktentuan dalam masa depan politik mereka.


Perbicaraan sedang berjalan dengan Zahid berdepan 47 pertuduhan rasuah dan pengubahan wang haram membabitkan berjuta-juta ringgit yang dikaitkan dengan yayasan kebajikannya, Yayasan Akalbudi.

Najib pula sedang merayu terhadap hukuman penjara 12 tahun dan denda RM210 juta dalam kes rasuah SRC International.

Selain itu, beliau menghadapi beberapa pertuduhan lain dalam kes yang dikaitkan dengan 1MDB.

Awal minggu ini, beliau telah diberikan notis kebankrapan oleh Lembaga Hasil Dalam Negeri berhubung cukai RM1.7 bilion yang menurut agensi itu tertunggak dari 2011 hingga 2017.