Ketua Wanita Umno Terengganu Di Seru Supaya Bertaubat

970

http://www.buletinonline.net/http://buletinonline.net/v7/wp-content/uploads/2009/11/wanitaumnopolitiksuku.jpgSetiausahanya, Wan Mohd Faizul Wan Abas berkata pihaknya juga mendesak Fatimah menarik balik kata-kata beliau yang mendakwa pemimpin politik tidak sepatutnya mencampur aduk antara agama dan politik.

Wan Mohd Faizul berkata ucapan yang dikeluarkan oleh Fatimah merupakan sebahagian dari fahaman sekularisma, yang bukan daripada Islam.

”Ucapan beliau (Fatimah) ini sangat berbahaya kepada akidah (umat Islam), sekiranya (kata-kata tersebut) benar-benar dating (keluar) dari mulut beliau,

”Kami (DPPNT) menyeru dan menasihati agar Fatimah kembali ke pangkal jalan, bertaubat kepada Allah SWT,”katanya kepada Buletinonline semalam.

Wan Mohd Faizul berkata demikian ketika merujuk kenyataan Fatimah yang disiarkan di muka hadapan akhbar Sinar Harian semalam, 12 November 2009.

Kenyataan Fatimah yang ‘melencong’ dari ajaran Islam itu dipaparkan akhbar tersebut dibawah tajuk “Wanita Umno Marah”, dipercayai berkaitan dengan soal bai’ah dalam PAS.

Akhbar tersebut memetik kenyataan Fatimah yang berbunyi “Saya sangat marah dan dukacita sekiranya perkara itu benar-benar wujud, apatah lagi memperlakukan wanita sedemikian rupa. Sepatutnya pemimpin tidak mencampur aduk antara agama dan politik.”

Menurut Wan Mohd Faizul, pihaknya sangat kesal kerana masih lagi ada rakyat Terengganu yang berfikiran sempit dan tidak memahami Islam yang syumul, terutamanya ia berlaku kepada pemimpin politik.

Katanya, kenyataan seumpama kata-kata Fatimah boleh menyesatkan akidah umat Islam dan anutan ‘agama suku, politik suku’ ala Marchiavelli itu, pernah dinafikan masih wujud dikalangan orang-orang Umno, oleh pemimpin atasan mereka.

Justeru, katanya, DPPNT juga mendesak agar Majlis Fatwa Negeri Terengganu bersuara untuk membetulkan keadaan ini agar masyarakat Islam tidak terus terpesong dengan ucapan-ucapan pemimpin politik seumpama ini.