“Kekal Tenang, Kita Masih Di hadapan,”

239

Presiden PAS Tan Sri Tuan Guru Abdul Hadi Awang berkata, Perikatan Nasional (PN) masih di hadapan untuk membentuk kerajaan persekutuan dan menyeesaikan kemelut yang sedang berlangsung di negara ini.

Dalam mesej ringkas media sosialnya, Timbalan Pengerusi PN itu menyeru seluruh rakyant supaya bertenang dan menunggu berita terkini kerana pemimpin PN sedang berusaha untuk merealisasikan matlamatnya.

“Mereka merancang. Allah merancang. Kita di pihak yang benar. Insya-Allah kita akan dilindungi, negara akan dilindungi,” katanya dalam catatan yang telah mendapat 14,000 suka dan lebih 1,100 perkongsian sejak ia meningkat kira-kira 8.30 pagi.

Situasi negara masih terkunci dalam kebuntuan politik berikutan pilihan raya umum Sabtu lepas gagal menyaksikan mana-mana gabungan mencapai majoriti mudah 112 kerusi di Dewan Rakyat yang mempunyai 222 kerusi.

Yang di-Pertuan Agong (YDPA) telah membuat intervensi dan memanggil pemimpin parti politik untuk mengetahui siapa yang mendapat sokongan majoriti untuk pelantikan perdana menteri baharu tetapi telah terhenti setakat ini.

Pengerusi PN Tan Sri Muhyiddin Yassin memberitahu pemberita bahawa Yang di-Pertuan Agong telah mencadangkan kerajaan perpaduan, tetapi menolak idea itu, mendakwa beliau mendapat sokongan yang ditandatangani daripada 115 Ahli Parlimen, yang cukup untuk gabungan itu mengambil Putrajaya sendiri.

Pakatan Harapan (PH), yang memenangi kerusi terbanyak dengan 82, berminat untuk melihat ketuanya Datuk Seri Anwar Ibrahim menjadi perdana menteri, tetapi ia setakat ini masih berdiam diri di tengah-tengah kesibukan politik di sekitar ibu negara.

Gabungan terbesar di Borneo, Gabungan Parti Sarawak (GPS) yang memenangi 22 kerusi, menyokong gabungan PN dan BN seteusnya meyerahkan keputusan kepada YDPA.

Majlis Raja-raja Melayu dijadualkan bersidang pada pagi hari ini untuk menyuraikan kekusutan.