‘Jihad Islam’ Akan Bom Tengah Israel

462

Jihad Islam Palestin (PIJ) di Semenanjung Gaza berkata bahawa pertubuhan itu “akan mengebom” Israel tengah, pada bila-bila masa.

Seorang pegawai kanannya, Khalid al-Batsh dalam satu wawancara berkata, pihaknya mempunyai kelengkapan ketenteraan yang mencukupi untuk bertindak demikian.

“Kami mempunyai hak untuk mengebom Israel dengan senjata kami yang paling canggih, dan membuat penjajah membayar harga yang mahal.

“Kami tidak akan berpuas hati untuk menyerang di sekitar Gaza, tetapi kami akan mengebom pusat negara yang dipanggil Negara Israel,” katanya.

Menurut Batsh, PIJ menuntut tindakan balas terhadap penahanan komander Tebing Baratnya, Bassam al-Saadi.

“Jihad Islam Palestin tidak boleh berdiam diri dan menonton jenayah Israel dan tumpahan darah Palestin di Tebing Barat dan di Semenanjung Gaza,” katanya.

Mengulas mengenai Hamas yang dilaporkan menentang kemungkinan serangan terhadap Israel, Batsh sebaliknya berkata bahawa “tidak ada yang cuba menghalang kami daripada menggunakan hak kami untuk menghentikan jenayah Israel.”

“Matlamat kami adalah untuk membuat pendudukan membayar untuk jenayahnya, dan untuk membuktikan bahawa Jihad Islam akan mengekalkan komitmennya untuk melindungi rakyat Palestin dan penentangan di mana-mana sahaja,” tambahnya.

Menurutnya PIJ mengisytiharkan keadaan “berjaga-jaga tinggi di kalangan pejuang dan unit tempur kami” semasa pihak rejim (IDF) menyekat jalan di sekitar Gaza.

“Kami bersedia untuk bertindak balas dengan kekerasan,” tegasnya