Israel Sekat Sebahagian Besar Penghantaran Bantuan Ke Utara Gaza

177

Israel bulan lalu menafikan akses kepada lebih separuh daripada semua penghantaran bantuan kemanusiaan yang menuju ke utara Gaza, kata PBB pada hari Isnin.

“Untuk bulan Januari secara keseluruhan, hanya 10 daripada 61 misi bantuan kemanusiaan yang dirancang untuk utara Wadi Gaza telah difasilitasi oleh pihak berkuasa Israel,” kata jurucakap Stephane Dujarric kepada pemberita di ibu pejabat PBB di New York, merujuk kepada mercu tanda itu secara kasar. memisahkan jalur utara dari selatan.

Daripada baki 51 penghantaran, dua dibenarkan masuk secara separa, 34 telah dinafikan sama sekali, dan enam lagi telah ditangguhkan oleh kumpulan bantuan “kerana isu operasi dalaman,” tambah Dujarric. Tidak jelas apa yang berlaku kepada penghantaran yang selebihnya.

Kebanyakan misi bantuan yang dibenarkan dalam mengandungi sokongan makanan untuk kawasan yang dikepung. Misi yang bertujuan menyokong hospital utara Gaza, kemudahan sanitasi air dan perkhidmatan kebersihan lain “sebahagian besarnya masih dinafikan,” kata Dujarric.

Hanya 13 daripada 36 hospital di Gaza yang masih berfungsi, dan mereka yang beroperasi melakukannya secara separa, menurut data daripada Pertubuhan Kesihatan Sedunia.

Dujarric berkata Sigrid Kaag, penyelaras kemanusiaan PBB untuk Gaza, membincangkan penubuhan “kemungkinan koridor maritim ke Gaza” semasa mesyuarat yang baru selesai dalam pentadbiran Cyprus Greek. Tiada butiran tambahan tersedia serta-merta.

Sekurang-kurangnya 27,478 rakyat Palestin terbunuh dan 66,835 lagi cedera dalam serangan Israel di Semenanjung Gaza sejak Israel memulakan perangnya di kawasan pesisir pantai hampir empat bulan lalu, menurut statistik Kementerian Kesihatan Gaza.

Peperangan itu telah membawa kepada kemusnahan yang meluas di Gaza di tengah-tengah kekurangan makanan, air bersih, dan ubat-ubatan ketika Israel terus menyekat penghantaran bantuan.

Israel melancarkan serangan mautnya di Semenanjung Gaza sebagai tindakan balas terhadap serangan rentas sempadan Hamas pada 7 Oktober di mana Tel Aviv mengatakan kira-kira 1,200 terbunuh.