Hentikan Sekatan Satu-satunya Cara Meneruskan Rundingan Nuklear

106
A handout picture provided by the Iranian presidency shows the Islamic republic's President Hassan Rouhani chairing a cabinet meeting in Tehran on January 15, 2020. - Iranian people "want diversity", Rouhani said as he urged electoral authorities to refrain from disqualifying would-be candidates for a general election in February. "The people are our masters and we are its servants. The servant must address the master with modesty, precision and honesty," Rouhani said after a cabinet meeting. (Photo by - / IRANIAN PRESIDENCY / AFP) / === RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / HO / IRANIAN PRESIDENCY" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS ===

Presiden Iran Hassan Rouhani pada hari Selasa mendesak Amerika Syarikat untuk mengangkat sekatan bagi menyelamatkan perjanjian nuklear, yang juga dikenal sebagai Rancangan Tindakan Komprehensif Bersama (JCPOA), lapor agensi berita rasmi IRNA.
“JCPOA sama sekali tidak dapat dirunding ulang, dan satu-satunya cara untuk melindungi dan menghidupkannya adalah dengan menghapus sekatan oleh Amerika Syarikat,” Rouhani membuat pernyataan tersebut dalam percakapan telefon dengan Presiden Perancis Emmanuel Macron.

Kata Rouhani, dengan menekankan bahawa Iran akan segera memikul kembali kewajibannya jika lain pihak dalam perjanjian tersebut mematuhi janji mereka.

Penggantungan sukarela atas pelaksanaan sukarela protokol tambahan Badan Tenaga Atom Antarabangsa (IAEA) olehvIran baru-baru ini adalah dalam kerangka undang-undang yang diluluskan oleh parlimen Iran, katanya.

Sementara itu, “kerjasama kami dengan IAEA berlanjutan dan kami tidak pernah meninggalkan JCPOA,” tegasnya.

Pada 23 Februari, Iran menghentikan pelaksanaan langkah-langkah sukarela termasuk protokol tambahan IAEA, seperti yang dibayangkan dalam JCPOA, yang berada di luar perjanjian perlindungan.