Harga Minyak Meningkat Apabila Peniaga Melihat Kemungkinan Pengurangan Pengeluaran

155

Harga niaga hadapan minyak mentah meningkat pada hari Selasa apabila komen terbaru menteri tenaga Saudi meningkatkan jangkaan pengurangan pengeluaran lain oleh negara pengeluar minyak.

West Texas Intermediate (WTI) bagi penghantaran Julai naik 86 sen, atau 1.19 peratus, untuk ditutup pada 72.91 dolar AS setong di New York Mercantile Exchange. Minyak mentah Brent untuk penghantaran Julai naik 85 sen, atau 1.12 peratus, untuk ditutup pada 76.84 dolar AS setong di Bursa Hadapan ICE London.

Harga minyak melonjak lebih tinggi pada hari Selasa berikutan amaran daripada Menteri Tenaga Saudi Putera Abdulaziz bin Salman bahawa penjual pendek akan “menyedihkan” seperti yang mereka lakukan pada April, kata Craig Erlam, penganalisis pasaran kanan di OANDA, pembekal perdagangan pelbagai aset dalam talian perkhidmatan.

“Awas” adalah mesej menjelang mesyuarat seterusnya Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan rakan kongsinya awal bulan depan dalam apa yang mungkin menjadi tanda bahawa kumpulan itu sedang mempertimbangkan untuk mengurangkan pengeluaran sekali lagi di tengah-tengah prospek ekonomi global yang suram , menurut Erlam.

Selain itu, inventori minyak mentah dan petrol komersial AS sepatutnya berkurangan sebanyak 500,000 tong dan 800,000 tong minggu lepas, menurut tinjauan oleh S&P Global.

Pentadbiran Maklumat Tenaga AS dijadualkan mengeluarkan data inventori minyak mingguan pada hari Rabu. ■