Harga Minyak Dunia Naik Tiga Peratus

441

Harga minyak meningkat kira-kira tiga peratus pada hari Isnin, apabila ahli OPEC+ bersetuju untuk mengurangkan pengeluaran kecil sebanyak 100,000 tong sehari..

Niaga hadapan minyak mentah Brent untuk penghantaran November ditutup $2.72 lebih tinggi pada $95.74 setong, kenaikan 2.92 peratus.

Harga telah meningkat hampir $4 pada awal sesi, tetapi telah dijinakkan oleh sentimen ulasan dari Rumah Putih bahawa Presiden Amerika Syarikat (AS) Joe Biden komited untuk mengambil semua langkah yang diperlukan bagi menyokong bekalan tenaga dan menurunkan harga.

Minyak mentah AS naik $2 kepada $88.85 setong, kenaikan 2.3 peratus selepas kenaikan 0.3 peratus pada sesi sebelumnya, dalam jumlah yang tipis semasa cuti Hari Pekerja AS.

Pengurangan 100,000 tong sehari (bpd) oleh Pertubuhan Negara Pengeksport Petroleum (OPEC) dan sekutunya, kumpulan yang dikenali sebagai OPEC+, berjumlah hanya 0.1 peratus daripada permintaan global.

Kumpulan itu juga bersetuju, mereka boleh bertemu pada bila-bila masa untuk menyesuaikan produksi sebelum mesyuarat dijadualkan berikutnya pada 5 Oktober.

“Ia adalah mesej simbolik yang mahu dihantar oleh kumpulan itu ke pasaran lebih daripada apa-apa,” kata penganalisis Oanda Craig Erlam, sambil menambah bahawa kenaikan 100,000 bpd bulan lepas oleh OPEC+ tidak dilihat sebagai masalah besar.