Hamas Tangkis Serangan Tentera Rejim

127

Para pejuang Hamas berkata ia menangkis serangan darat Israel berhampiran Khan Younis, dengan Israel melaporkan bahawa seorang askar terbunuh dan tiga lagi cedera.

Sehubungan itu, tentera Israel mengakui serangan kereta kebal secara tidak sengaja ke atas kedudukan Mesir di luar Semenanjung Gaza, mengakibatkan sekurang-kurangnya tujuh orang cedera.

Sementara itu, Konvoi 17 trak telah berjaya menyampaikan bantuan kemanusiaan penting ke Gaza melalui persimpangan Rafah.

AS mengumumkan rancangan untuk meningkatkan sumber ketenteraan di Timur Tengah untuk meningkatkan sokongan untuk Israel dan meningkatkan kehadiran pertahanan AS di rantau itu, memetik “peningkatan baru-baru ini oleh Iran dan pasukan proksinya”.

PBB berkata nyawa sekurang-kurangnya 120 bayi yang baru lahir dalam inkubator di hospital Gaza berisiko apabila bahan api kehabisan di kawasan Palestin di bawah sekatan baharu Israel.

Serangan udara Israel di Gaza telah membunuh sekurang-kurangnya 266 rakyat Palestin dalam tempoh 24 jam yang lalu.
Sekurang-kurangnya 4,651 rakyat Palestin telah terbunuh dalam serangan Israel ke atas Gaza sejak serangan Hamas di Israel pada 7 Oktober, dan lebih 14,000 cedera.

Lebih 1,400 orang di Israel telah dilaporkan terbunuh. -AJE