Hamas, Suruhanjaya Setuju Pilihan Raya Berasingan

876

Hamas dan Suruhanjaya Pilihan Raya Pusat Palestin bersetuju untuk mengadakan pilihan raya umum secara berasingan dan tidak diselaraskan di wilayah Gaza.

Menurut salinan perjanjian yang dikirim ke Xinhua pada hari Selasa, perjanjian itu ditandatangani oleh Ismail Haniyeh, ketua Hamas yang mewakili Hamas yang berpusat di Gaza, dan Hanna Nasser, presiden Suruhanjaya Pemilihan Pusat Palestin.

Warga Palestin yang berpusat di Gaza “tidak keberatan mengadakan pilihan raya perundangan dan presiden pada peringkat ini walaupun mereka tidak digerakkan bersama dengan syarat tempoh di antaranya tidak melebihi tiga bulan,” kata perjanjian itu.

Delegasi peringkat tinggi yang mewakili pemilihan Palestin tiba di Semenanjung Gaza pada malam Ahad untuk mengadakan perbincangan dengan Hamas mengenai pilihan raya Palestin, dan kembali ke Tebing Barat pada hari Selasa untuk membentangkan perjanjian yang ditandatangani kepada Presiden Palestin Mahmoud Abbas.

Abbas menegaskan bahawa pilihan raya perundangan atau parlimen mesti diadakan beberapa bulan sebelum pemilihan presiden yang akan diadakan di Tebing Barat, Semenanjung Gaza dan Baitulmuqaddis Timur.

Walau bagaimanapun, sebelum lawatan delegasi ke Gaza, Hamas, penguasa Gaza, menegaskan bahawa kedua-dua pilihan raya parlimen dan presiden serta pilihan raya parlimen untuk Pertubuhan Pembebasan Palestin mesti diadakan pada masa yang sama.

Pilihan raya parlimen terakhir telah diadakan di wilayah Palestin pada tahun 2006 di mana Hamas memenangi majoriti, sementara Abbas dipilih sebagai presiden Palestin pada tahun 2005.

Community