Hamas, Jihad Islam Ikrar Bersama Tentang Israel

348

kedua-dua kumpulan pejuang Palestin bersama-sama berikrar untuk menyokong diantara satu sama lain dalam penentangan terhadap pendudukan rejim haram Israel.

Kedua-dua mujahidun itu menyatakan demikian selepas mengadakan mesyuarat bersama di Semenanjung Gaza beberapa minggu selepas serangan maut Israel.

Khader Habib, seorang pemimpin kanan PIJ, memberitahu agensi berita Xinhua, pertemuan itu, yang dihadiri oleh anggota pemimpin politik dan tentera kedua-dua pihak itu, adalah “positif dan penting”.

Beliau menambah bahawa Hamas dan PIJ bersetuju untuk mengukuhkan hubungan untuk menyokong “strategi kedua-dua kumpulan menentang pendudukan Israel”. .

Kenyataan bersama yang dikeluarkan selepas mesyuarat itu menggambarkan “penentangan bersenjata” sebagai “pilihan kedua-dua gerakan”, memberi amaran kepada Israel terhadap “sebarang serangan masa depan terhadap rakyat Palestin dan anggota penentangan bersenjata”

“Tiada pengunduran, tiada teragak-agak, dan ia akan diteruskan di bawah penyelarasan yang tinggi antara kedua-dua pergerakan dan semua puak lain,” kata kenyataan itu, sambil menambah “tindak balas kami akan tegas, tegas dan bersatu”.