Gurauan “Low Class” PMX : Tindakan Merendahkan Martabat Wanita

204

Perdana Menteri dalam program live bergurau minta nombor telefon pelajar sekolah wanita. Yes it is alarming and wrong in so many ways.

2. Apa teladan yang cuba ditunjuk oleh PM? Itu bukti dia merendahkan martabat wanita. Cuba bayangkan orang humiliate anak or adik or kakak anda publicly macamtu? Bayangkan perasaan mak ayah budak tu.

3. For record, he is a convicted sex offender (ikut undang-undang Malaysia). Juga pernah dipenjarakan kerana salah guna kuasa.
Rujukan :
https://amp.theguardian.com/…/anwar-ibrahim-guilty-in…

4. Pelajar sekolah itu juga bawah umur dan sepatutnya dilindungi oleh sistem. Bukan terdedah kepada harassment dari pemimpin no.1 negara. Now anyone can harass anybody sebab PMX tunjuk contoh.

5. Kalau di UK, pemimpin negara yang melakukan tindakan sebegini, sudah lama didesak untuk meletakkan jawatan. Sepatutnya ex-convict dan sex offender kena disenarai dalam Sex Offender Registry macam di UK. Segala tindak tanduk, percakapan, pergerakan perlu dipantau.

6. Ya ini juga boleh menyebabkan pelabur lari atau tidak berminat untuk melabur.

7. Saya desak PMX minta maaf kepada pelajar tersebut dan keluarganya serta seluruh mahasiswa dan pelajar sekolah yang hadir dalam program tersebut.

Nurul Islam Mohamed Yusoff