Gencatan Senjata Berakhir, Pertempuran Berterusan

119

Gencatan senjata selama 72 jam telah berakhir di Sudan ketika pertempuran berterusan antara tentera negara itu dan kumpulan separa tentera, persatuan doktor tempatan mengumumkan pada hari Sabtu.

Hospital terus menjadi sasaran dalam konflik itu kerana kedua-dua Angkatan Bersenjata Sudan (SAF) dan Pasukan Sokongan Pantas (RSF) paramilitari gagal memenuhi komitmen mereka di bawah gencatan senjata, kata Jawatankuasa Pusat Doktor Sudan (CCSD).

Wartawan Anadolu di lapangan berkata pertempuran telah merebak ke Bahri dan Omdurman, bandar bersebelahan dengan ibu kota Khartoum, di mana konflik semasa tercetus pada 15 April, tambah CCSD, sambil menyatakan bahawa pertempuran juga berlaku di sekitar ibu pejabat tentera dan presiden. istana.

Kedua-dua pihak menuduh satu sama lain melanggar gencatan senjata, dengan tentera mendakwa bahawa RSF mendorong lebih banyak pasukan ke Khartoum, manakala kumpulan separa tentera berkata SAF telah menyerang pasukannya di lokasi berbeza.

Sementara itu, proses pemindahan diplomat asing bermula apabila kedua-dua pihak yang bertelagah menyatakan kesediaan untuk membuka lapangan terbang.

SAF dalam satu kenyataan di Facebook berkata ketua tentera Jeneral Abdel Fattah Burhan telah menerima permintaan dari negara berbeza untuk membenarkan pemindahan warganegara masing-masing.

“Kami sedang menunggu proses untuk bermula dalam beberapa jam akan datang kerana AS, UK, Perancis, dan China akan menyediakan pesawat tentera untuk pemindahan dari Khartoum,” kata kenyataan itu.

Ia menambah bahawa misi diplomatik Saudi adalah negara pertama yang memindahkan warganya melalui Pelabuhan Sudan, sambil menambah bahawa Jordan juga akan menggunakan laluan yang sama.

Pertempuran berterusan selama lebih seminggu antara SAF dan RSF, dengan lebih 300 orang awam terbunuh dan lebih 200 yang lain cedera, menurut angka PBB.