Erdogan Tolak Sejarah ‘Turki Moden’

1806

Presiden Turki Recep Tayyip Erdogan mengisytiharkan penentangannya terhadap versi sejarah yang bermula dengan 1919, permulaan Perang Kemerdekaan yang membawa kepada penubuhan Republik Turki pada tahun 1923.

“Saya menolak pemahaman sejarah negara kita (Turki) yang bermula negara kita, beribu tahun tamadun kita sejarah dengan tahun 1919,” katanya.

Beliau menegaskan, sejarah negara tertsebut telah terbentang sekian lama, sejak sebelum Era Republikan dan termasuk tamadun Turki yang lalu.

“Buku-buku atau perpustakaan tidak akan cukup untuk memberitahu kekayaan sejarah negara,” kata Erdogan.

Turkish-troops-Kut-560x494“Tetapi cukulah…………….. kita telah hampir cuba menutup sejarah kita sendiri dengan kain hitam. Kita cuba untuk mengebumikan sejarah kita sendiri, “jelasnya.

“Mereka yang menyebut kejayaan lalu kita terlalu ringkas, seolah-olah mereka tiada mempunyai apa-apa kaitan dengan kita,

“tidak pernah mereka menyebut mereka tidak menghormati nenek moyang kami dan merosakkan generasi akan datang,” katanya ketika bercakap pada majlis memperingati peristiwa kemenangan bersejarah tentera empayar Empayar Uthmaniyah ke atas tentera British semasa perang dunia pertama, abad yang lalu.

Tahun ini adalah ulang tahun ke-100 Pertempuran Kut al-Amara, yang berlaku antara Tentera Uthmaniyyah dan tentera British di bandar Kut, di Iraq.

“Kut al-Amara Kemenangan adalah satu contoh yang menarik ini,” katanya pada Majlis yang diadakan di Istanbul.

Erdogan berkata semasa pengepungan Kut al-Amara, orang-orang Arab di Kut berjuang sebagai anggota tentera Uthmaniyyah dan telah mati syahid.