Doakan saya ……Amanah Tanggugjawab Berat

788

Oleh : Hidayah Azlin

Amanah Kepimpinan sebagai Ahli Jawatankuasa Kerja PAS Pusat bagi sesi 2019/2021 merupakan bebanan tanggungjawab berat yang perlu dipikul sebaiknya secara bersama.

Ahli Jawatankuasa PAS Pusat, Dr Azman Ibrahim berkata, tiada kemampuan untuk memikul amanah yang berat ini tanpa pertolongan dari Allah SWT.

“Jumlah undian yang agak besar mendatangkan sedikit kegerunan kepada saya apabila mengira beratnya amanah berbanding keupayaan diri. Tapi oleh kerana tanggungjawab dan tugasan berjemaah ini dipikul secara bersama, insyallah Allah kita buat yang terbaik,” katanya.

“ Bila kita bekerja demi agama Allah, yakinlah bahawa semua itu tidak bersandarkan dengan kudrat tulang empat kerat sahaja. Paling penting sekali ialah pertolongan Allah kerana agama yang kita sedang tolong ini, Islam ialah agama yang ada ‘tuan’ dan insyallah kita yakin tuan kepada agama ini iaitu Allah akan membantu kita dalam melaksanakan kerja-kerja berat ini. Doakan agar dipermudahkan.” jelasnya lagi.

Beliau berkata demikian ketika diminta mengulas keputusan pemilihan AJK PAS Pusat pada Muktamar Tahunan PAS bertempat Stadium Tertutup SUKPA, minggu lalu.

Menurut beliau yang juga Timbalan Yang Dipertua Kawasan Setiu, ketelusan pemilihan ini berjalan tanpa membelanjakan satu sen pun untuk berkempen.

“ Tak ada. Tak ada! Kami tidak habis satu sen pun duit untuk berkempen bagi pemilihan ini. Malah sepatah perkataan dalam ‘Facebook’ pun tidak ada ditulis beritahu khalayak bahawa kami jadi calon. Jauh sekali nak buat poster dan sebar merata-riti,” ujar beliau.

Malah, ada pula di kalangan mereka yang menulis artikel menceritakan latar belakang dan kelebihan kawan-kawan yang menjadi calon walaupun dia sendiri turut jadi calon.

“SSemua kerana ukhuwwah dan lebih mengutamakan sahabat berbanding diri sendiri. Bertanding atas dasar menawarkan diri untuk sama-sama menyumbang tenaga kepada perjuangan. Kalau dipilih, astaghfirullah! Tak dipilih, alhamdulillah!” tegasnya lagi.

“Jawatan adalah taklif dan bukannya tasyrif. Taklif maknanya tanggungjawab. Tasyrif ialah kemulian,” tambahnya.

Dr Azman turut menzahirkan dengan penuh tawadhuk berterima kasih di atas kepercayaan yang diberikan.

“berbanyak terima kasih dan penghargaan kepada semua Kawasan-kawasan yang memberi pencalonan kepada saya untuk mengisi Jawatankuasa Pilihanraya PAS Pusat dan semua perwakilan yang memberi undi,” ujarnya.