Delegasi AS Bertemu Wakil Kerajaan Interim Afghanistan

80

Delegasi Amerika Syarikat (AS) akan pergi ke Doha, Qatar, pada hujung minggu untuk bertemu dengan wakil kanan kerajaan Interim Afghanistan, kata Jabatan Negara pada hari Jumaat.

“Mesyuarat ini adalah kesinambungan dari hubungan pragmatik dengan Taliban dalam isu-isu kepentingan nasional AS yang penting,” kata jurucakap Jabatan Negara kepada wartawan, dengan menyatakan bahawa “bukan mengenai pemberian pengiktirafan atau pemberian legitimasi.”

Jurucakap itu mengatakan bahawa keutamaan pertemuan itu adalah “jalan keluar yang selamat dari Afghanistan dari AS dan warganegara asing lain dan Afghanistan yang kita mempunyai komitmen khas yang berusaha meninggalkan negara ini dan menahan Taliban untuk komitmennya untuk tidak membenarkan pengganas untuk menggunakan tanah Afghanistan untuk mengancam keselamatan Amerika Syarikat atau sekutunya. ”

Pegawai AS dalam pertemuan itu juga akan menekan Taliban untuk menghormati hak wanita dan gadis, membentuk kerajaan yang inklusif, dan membenarkan agensi kemanusiaan akses percuma ke kawasan yang memerlukan, kata jurucakap itu.

Menurut laporan media, delegasi AS akan merangkumi pegawai dari Badan Perisikan Pusat, Jabatan Negara, dan Agensi Pembangunan Antarabangsa A.S.

Ia akan menjadi pertemuan pertama antara Amerika Syarikat dan Taliban sejak pengunduran AS dari Afghanistan pada akhir bulan Ogos.Xinhua