DAP Kebudak-budakan

1668

KUALA NERUS – Wakil rakyat DAP disifatkan sebagai kebudak-budakkan apabbila mereka menyatakan agar PAS tidak perlu menyibuk dalam penganjuran pesta arak dan memnita PAS beri tumpuan kepada Kelantan haja.

Ketua Penerangan PAS Ustaz Nasruddin Hassan berkata, isu alkohol membabitkan kepentingan umat Islam dan PAS bertindak menghalang ‘pesta mabuk’ itu.

Menurutnya, PAS adalah sebuah parti politik peringkat nasional dan bukan hanya di Kelantan sahaja.

“Apabila mereka menempelak kita jaga Kelantan sahaja, jangan jaga Selangor, itu adalah satu kenyataan yang dangkal, tidak bertanggungjawab, bersifat keanak-anakkan, kebudak-budakkan, tidak cerdik dalam berpolitik!

“Mana boleh kita sebagai sebuah parti hanya terhad untuk satu negeri sahaja. Kalau begitu tiada maknalah penglibatan kita dalam politik tanah air. Cuma kita boleh kata Selangor jaga Selangor, Pahang jaga Pahang, mana konsep persekutuannya, undang-undangnya, perlembagaanya,” katanya.

Beliau berkata kepada media selepas menyampaikan ceramah di Fastaqim 2.0 di Pantai Tok Jembal, di sini.

Sebelum ini, Naib Pengerusi DAP Selangor, Datuk Teng Chang Khim menempelak Pas supaya tidak mencampuri urusan penganjuran pesta arak, Better Beer Festival 2017, di Selangor.

Nasruddin menambah, tindakan penganjuran pesta minum arak itu memperlihatkan penganjur cuba mempromosikan minuman memabukkan secara terbuka, seolah-olah mempersendakan dan mencabar sensitiviti umat Islam.

“Ini kita tidak boleh benarkan. Kalau agama mereka membenarkan minum arak dan meminumnya secara tertutup dalam rumah mereka, itu hak mereka dan kita tidak pernah ganggu mereka sebelum ini.

“Tetapi apabila mereka ingin mengadakan pesta secara terbuka, memperkenalkan pula pelbagai jenama maka saya kira ini adalah satu tindakan yang terlalu angkuh untuk mencabar sempadan sensitiviti umat Islam,” katanya.

Beliau berkata, jika masyarakat boleh menerima kerajaan bertindak tegas dalam isu rokok, sepatutnya perkara tersebut tidak menjadi masalah dalam isu arak.

Jelasnya, kerajaan mengambil langkah menghalang kempen hisap rokok secara terbuka di televisyen serta mewujudkan kempen zon bebas merokok di tempat awam yang boleh diterima oleh masyarakat negara ini.

“Kenapa arak hendak dipromosikan demikian (secara terbuka) dalam keadaan arak mempunyai implikasi lebih besar kepada kesihatan dan mental masyarakat kita. Jadi saya rasa (penganjuran arak secara terbuka) tidak wajar,” katanya.