Budaya Arab Dan Islam Pada Piala Dunia Qatar

231

Pada penyampaian trofi Piala Dunia selepas kemenangan Argentina ke atas Perancis pada perlawanan akhir pada hari Ahad, Lionel Messi ditawarkan ‘bisht’, jubah tradisional Arab, untuk dipakai oleh emir Qatar.

Messi membenarkan Sheikh Tamim bin Hamad Al Thani meletakkan jubah itu di bahunya sebelum mengambil trofi Piala Dunia daripada Presiden FIFA Gianni Infantino dan mengangkatnya di hadapan rakan sepasukannya yang teruja.

Apa itu bish?

Bisht ialah jubah panjang yang diperbuat daripada bahan yang ringan, selalunya tipis dengan hiasan yang diperbuat daripada emas tulen yang dipakai di atas thobe putih.

Terutamanya dipakai di Teluk, ia adalah pakaian yang telah dipakai selama berabad-abad semasa majlis khas. Ia dilihat sebagai tanda penghargaan dan penghormatan dan lazimnya dipakai oleh pegawai atasan seperti ahli politik, syeikh dan individu lain yang berstatus tinggi.

Apa yang istimewa tentang bisht?
Mustafa Baig, pensyarah pengajian Islam di Universiti Exeter, memberitahu agensi berita dpa bahawa bisht adalah jubah rasmi yang dipakai oleh diraja, orang kenamaan, pengantin lelaki pada hari perkahwinan mereka, dan graduan pada majlis graduasi.

“Jadi hanya beberapa orang terpilih yang benar-benar akan memakai bish itu,” katanya. “Mereka pada dasarnya menghormatinya [Messi] dengan meletakkannya di atas bahunya. Ia seperti tanda penghormatan, dan hanya sejenis sambutan budaya dan penerimaan budaya.”

Baig berkata ia juga mewakili pakaian kebangsaan Qatar – tetapi hanya pada majlis-majlis penting.

“Dan ini adalah acara yang paling penting. Maksud saya, mungkin tiada acara yang lebih besar, jadi mereka meletakkannya sebagai tanda penghormatan,” katanya.

Baig berkata dia melihatnya sebagai “pelukan Messi terhadap budaya tempatan”, sambil menambah bahawa ia adalah “perkara yang cukup keren” untuk Qatar lakukan dan “pemikiran bijak” bagi pihak mereka.

Apa kata penganjur?

Hassan al-Thawadi, setiausaha agung jawatankuasa penganjur Piala Dunia Qatar, berkata: “Ia adalah pakaian untuk majlis rasmi dan dipakai untuk perayaan. Ini adalah perayaan Messi.

“Piala Dunia berpeluang mempamerkan kepada dunia budaya Arab dan Islam kita. Ini bukan mengenai Qatar, ia adalah perayaan serantau.”